27 Nisan 2024 Cumartesi

Tecavüz faili Bilgili'nin davasına çağrı

Ç.B.'ye tecavüz eden ve tutuksuz yargılanan Prof. Dr. Hasan Bilgili'nin yargılandığı dava öncesi açıklama yapan Üniversiteli Kadınlar, duruşmaya katılım çağrısında bulunarak, sanıklar tutuklanıncaya kadar mücadelelerini sürdürecekleri mesajını verdi.

Ankara'da 2 Nisan 2019 tarihinde sahibi olduğu Veteriner Cerrahi ve Ortopedi Merkezi'nde (VCOM) çalışan veteriner hekim Ç.B.'ye tecavüz eden ve tutuklanan, ardından itiraz üzerine serbest bırakılan Prof. Dr. Hasan Bilgili'nin yargılandığı dava öncesi Ç.B.'nin avukatları ve Üniversiteli Kadınlar, Mor Mekan'da basın toplantısı düzenledi. Toplantının yapıldığı salona, "Erkek adalet karşısında birbirimizi savunuyoruz" pankartı asıldı. Toplantıda ilk olarak dosya avukatı Aslı Koçak Arıhan konuştu.

3 yıldır devam eden dava sürecini anlatan Aslı, Ç.B.'nin tecavüzden sonra Hasan Bilgili'nin tehditlere maruz kaldığını kaydetti. Arıhan, "Bu süreç zarfında çok yanlışlar yapıldı. Kamera kayıtları sonradan alındı ve sanıklar istedikleri kamera kayıtlarını verdi. Bununla ilgili şikayetlerimiz vardı. Bundan kaynaklı iddianame yeniden düzenledi. Gereken kişiler hakkında dava açıldı. Deliler karartıldığı için tutuklu yargılanan Hasan Bilgili bir anda tutuksuz yargılama ile re'sen tahliye edildi. Bilgili ile ilgili daha önce aynı durumların yaşandığını ve Hasan Bilgili'nin 7 kere görevden alındığını öğrendik. Şehir hastaneleri ile geldiğimiz nokta görevlilerin kaybettiği delillere karşı dava açtık ve asliye mahkemesinde açılan dava sürecimiz devam ediyor. ATK raporları eksik evraklardan kaynaklı sürekli gidip geldi ama en sonunda Ç.B.'nin iç çamaşırında Hasan Bilgili'nin DNA'sına rastlandı" dedi.

Duruşmanın 23 Mart'ta görüleceğine işaret eden Arıhan, katılım çağrısında bulunarak, "Gelinen aşamada adaletin tecelli edilmesi ve resen tahliye edilmesi beklenilen bütün sanıkların tutuklanmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
Basın metnini Elif Türker okudu. Türker, "Bizler kadınlar ve LGBTİ+lar olarak erkek şiddetine karşı mücadelemizden vazgeçmiyoruz. 2019 yılı Nisan ayından beri tecavüzcü Hasan Bilgili ve işbirlikçileri Serkan Durmaz, Hüseyin Şenyurt sokaklarda özgürce dolaşmasın ve adil bir yargıya hesap versinler diye mücadele veriyoruz. Hasan Bilgili'nin tutuksuz yargılandığı bu dava sürecinde kanıtların yok edildiğini, şehir hastanesinde, üzerinde ‘adli vaka' yazan numunelerin saklanması gereken süre içinde kasten atıldığını, polislerin ihmali yüzünden yine kanıtların toplanmadığını gördük" dedi.

Saklanıp gizlenmeye çalışılan, tecavüz faillerini aklamak için yıllardır üstü kapatılan delilerin kadınların örgütlü mücadelesi sayesinde gün yüzüne çıktığına dikkat çeken Türker, şöyle konuştu: "Fail yararına delil arayan, hayatta kalanı suçlayan, tecavüze sebep arayıp meşrulaştırmaya çalışan erkek yargı bilsin ki bizler hayatlarımızla yargılanmayı kabul etmiyoruz. Tecavüzcü Hasan Bilgili, tecavüzcü Serkan Durmaz ve işbirlikçi Hüseyin Şenyurt tutuklanana kadar mücadelemiz sürecektir. Erkeklerin cezasızlıktan cesaret alarak hiçbir yaptırıma tabi tutulmadan, erkek yargıya yaslanarak yaşamalarını reddediyoruz. Mücadele etmekten hiç vazgeçmeyen kadın arkadaşımızın yanındayız."