28 Mart 2024 Perşembe

Tecavüz faili Bilgili korundu, kadınlar darp edildi

Tecavüz faili Hasan Bilgili'nin yargılandığı dava bir kez daha ertelenirken Bilgili hakkında mütalaa hazırlanacak. 

Ankara'da 2 Nisan 2019'da veteriner hekim Ç.B.'ye tecavüz eden ve tutuklanan, ardından itiraz üzerine serbest bırakılan Prof. Dr. Hasan Bilgili ona yardım eden Serkan Durmaz ve delilleri karartan Hüseyin Şenyurt'un yargılandığı davanın 9. duruşması Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya Ankara Kadın Platformu üyesi çok sayıda kadın ile çeşitli kadın örgütleri katıldı. Ç.B. ile annesinin yanı sıra avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan Hasan Bilgili, Serkan Durmaz ve Hüseyin Şenyurt da avukatları ile duruşmada hazır bulundu.

PANKART AÇAN KADINLAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Duruşma kimlik tespiti ile başlarken söz alan fail Hasan Bilgili'nin avukatı Hatice Çağlar, heyetin ve faillerin baskı altında olduğunu iddia etti. Kadın ve hukuk örgütlerinin duruşma öncesi "Tecavüzcü Hasan Bilgili ve Serkan Durmaz ile işbirlikçi Hüseyin Şenyurt tutuklansın" yazılı pankartları asarak duruşmaya katılım çağrısı yapmalarının suç teşkil ettiğini öne süren Çağlar, "İnsanlar duruşmadan haberdar edilmekte ve sanıklar itibarsızlaştırılmaktadır. Bu bir suç ve suç duyurusunda bulunulmalı. Duruşmanın gizliliğine karar verilmesini talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Fail avukatlarının söylemlerine ilişkin söz alan Ç.B.'nin avukatı Aslı Arıhan, "Bu dava topluma mal olmuştur. Böyle bir sınırlama yapılması anayasa ihlali sayılacaktır" diyerek duruşmanın gizliliğine yönelik talebin reddedilmesi talebinde bulundu.

'YAYIN YASAĞI GETİRİLMESİ İSTENDİ'
Hüseyin Şenyurt'un avukatı ise davanın gizliliğinin yanı sıra yayın yasağının da getirilmesini talep etti. Talebe tepki gösteren Aslı, "Özgecan cinayetinden sonra toplumda toplumsal dava duyarlılığı oluştu. Ben bu davada vekil olmadan önce sosyal medyada bu dava zaten konuşuluyordu. Karşı taraf beni hedef alıyor. Bu meslek etiğine de aykırı" dedi. Ardından fail avukatları ile dava avukatı Aslı Arıhan arasında gerginlik yaşandı. Fail avukatları Aslı'nın davaya dair basın açıklaması yapmasını bahane ederek Aslı'yı hedef aldı ve gerginlik uzun süre devam etti.

TALEPLER REDDEDİLDİ
Fail avukatlarının taleplerini karara bağlayan mahkeme, avukatların yayın yasağı ile dosyanın gizli sürdürülmesi yönündeki taleplerinin reddine karar verdi.

ATK'DEN GELEN BİLİRKİŞİ RAPORU DOSYAYA SUNULDU
Ardından ATK'den gelen bilirkişi raporu dosyaya sunuldu. Buna  dair söz alan avukat Aslı "Aleyhte konuları kabul etmemekle birlikte rapor beyanlarımızı destekliyor" dedi.

Fail avukatları ise ATK üst kurulundan yeni bir rapor hazırlanmasını talep etti.

Talebe dair ara karar kuran mahkeme ATK üst kurulundan yeni rapor alınması talebini reddetti.

Aslı, resimlerle olay anını ve gelen raporu uzunca anlattı. Uzun süredir davanın devam ettiğine ancak faillerin cezalandırılmadığını vurgulayan Aslı, "Ç. ve ailesi bu kadar dirayetli olmasaydı bu davanın ne olacağını kimse bilemezdi" diyerek faillerin tutuklanması ve cezalandırılması talebinde bulundu.

MÜTALAA HAZIRLANACAK
Avukatların ardından söz verilen iddia makamı, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için süre verilmesi talebinde bulunarak tutuklama taleplerinin reddi yönünde karar verilmesini istedi.

DURUŞMA 1 HAZİRAN'A ERTELENDİ
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, iddia makamının mütalaasını hazırlamak üzere gelecek celseye kadar süre verilmesine karar vererek faillerin tutuklanması taleplerini reddetti. Bir sonraki duruşma 1 Haziran'a ertelendi.

FAİL KORUNDU KADINLAR SALDIRIYA UĞRADI
Verilen karar ile fail avukatlarının faillere "tecavüzcü" denmesi üzerine kadın örgütlerini hedef almasına, kadınlar duruşma salonundan tepki gösterdi. "Tecavüzcüye tecavüzcü denir" diyen kadınlar polis saldırısıyla duruşma salondan çıkarıldı. Adliye koridorunda polislerce darp edilen kadınlar, "Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganlarıyla polis şiddetini protesto etti. Polis tarafından darp edilen Hale Baydilli hakkında işlem yapılması için adliyede bulunan karakola götürüldü.

Baydilli'nin polis tarafından darp edilerek karakola götürülmesine tepki gösteren kadınlar adliye önünde Baydilli'nin serbest bırakılmasını bekledi. Polisler tarafından hakkında işlem yapılması için adliye karakoluna götürülen Baydilli, 3 saat sonra serbest bırakıldı. Polislerce darp edilen Baydilli, darp raporu alarak polisler hakkında şikayette bulunacağını belirtti.