20 Mayıs 2024 Pazartesi

TDİ: Çift kelepçe işkencesine son

Çift kelepçe uygulamasının sonuçlarına dikkat çeken Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, bu uygulamayı işkence olarak nitelendirdi.
Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, yaptığı yazılı açıklamada, çift kelepçe uygulamasına son verilmesini istedi.  
 
Hapishanelerde uygulanan baskı, şiddet ve tecrit politikalarının şimdi de "çift kelepçe işkencesi" adı altında sürdürüldüğünü belirten TDİ, OHAL sürecinde hapishanelerin birer işkencehaneye dönüştürüldüğünü kaydetti. 
 
Politik tutsakların can pahasına kazandığı hakların gasp edilmek istendiği belirtilen açıklamada, yasaklar ve keyfi uygulamalara dikkat çekildi. 
 
Saldırıların merkezinde tek tip elbise dayatmasının olduğu vurgulanan açıklamada, çift kelepçe uygulamasına dair şu bilgiler verildi: "Başta tedavi haklarının engellenmesi için özel olarak uygulanan 'çift kelepçe' işkencesinde kelepçenin biri tutsağın her iki bileğine, diğeri ise yanındaki jandarmanın bileğine bağlanmaktadır. Bu uygulamayla kelepçeler, tutsak doktorun yanına muayeneye girdiğinde ya da ring (nakil) aracında bekletilirken de çözülmüyor. Uygulamaya itiraz eden tutsaklar darp edilirken, ring araçlarında tuvalet, su ve yemek ihtiyaçları karşılanmıyor ve bir de haklarında disiplin soruşturması başlatılıyor. Hastaneye götürülen tutsaklar çift kelepçe uygulaması sebebiyle tedavi olamadan geri dönüyorlar. Ayrıca, hastanedeki işlemleri bitene kadar nezarethanede bekletilmeleri gereken tutsaklar bu sırada ring aracında saatlerce bekletiliyor, kelepçelerin açılması talepleri de reddedilince bekletildikten sonra muayene olamadan hapishaneye geri götürülüyorlar."
 
Yaşanan örnekleri de aktaran TDİ, çift kelepçe uygulamasına son verilmesini istedi.