18 Nisan 2024 Perşembe

TBB: Özgürlüklerin güvencede olmadığı bir ülkede avukatlık yapılamaz

51. kuruluş yılı dolayısıyla yazılı açıklama yapan Türkiye Barolar Birliği "Özgürlüklerin güvencede olmadığı bir ülkede avukatlık yapılamaz" diye belirtti.

Savunmanın çatı örgütü olan Türkiye Barolar Birliği (TBB) 51. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Savunmanın bağımsız ve özgür olmadığı, yargının bağımsız, yargıcın tarafsız olmadığı, demokrasinin egemen, hukukun üstün olmadığı, birey hak ve özgürlüklerinin yeteri kadar güvence altında bulunmadığı bir ülkede avukatlık mesleğinin yapılabilmesi mümkün değildir" denildi.

Çoklu baro sistemiyle AKP iktidarının bölmeye çalıştığı Türkiye Barolar Birliği açıklamasında "Yargının kurucu unsuru savunmanın temsilcisi avukatların çatı örgütü Türkiye Barolar Birliği, kurulduğu 9 Ağustos 1969 tarihinden bu yana, ülkemize kazandırmış olduğu 'hukukun üstünlüğü' kavramının hayata geçmesi için mücadele vermektedir" diye kaydedildi.

Türkiye Barolar Birliği'nin evrensel hukuk ilkelerinden, demokrasiden ve insan haklarından yana 51 yıldır mücadele ettiği ifade edilen açıklamada, "Türkiye Barolar Birliği olarak çok iyi biliyoruz ki; savunmanın bağımsız ve özgür olmadığı, yargının bağımsız, yargıcın tarafsız olmadığı, demokrasinin egemen, hukukun üstün olmadığı, birey hak ve özgürlüklerinin yeteri kadar güvence altında bulunmadığı bir ülkede avukatlık mesleğinin yapılabilmesi mümkün değildir" diye vurgulandı.

Türkiye Barolar Birliği, "Bu çerçevede, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın yaşama şartı olan hukuk devletinden yana verdiğimiz mücadeleyi aynı kararlılıkla sürdüreceğimizden ve her koşulda meslektaşlarımızın yanında olacağımızdan kimse kuşku duymamalıdır" dedi.