24 Nisan 2024 Çarşamba

TBB Genel Kurulu'nda üç aday yarışacak

TBB 36'ncı Olağan Genel Kurulu'nda bugün seçimler yapılacak. Mevcut başkan Metin Feyzioğlu'nun yanı sıra, Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan ve Mardin Barosu avukat Medeni Ayhan adaylığını açıkladı. Genel Kurul'da çoklu baro düzenlemesinin kaldırılması için yeni yönetimin kanun taslağı hazırlaması ve takip etmesine ilişkin madde oy çokluğu ile kabul edildi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) 36'ncı Olağan Genel Kurulu dün başladı. Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, dün yaptığı konuşmada günah çıkartırken, yeniden adaylığını açıklamasına tepkiler vardı. Çoklu baro düzenlemesine tutum almayan, iktidarla kapalı kapılar arkasında görüşmeler yapan Feyzioğlu'na delegeler konuşmalarında görevi bırakma çağrısında bulundu.

Bugün ise seçimler yapılacak. Metin Feyzioğlu'nun yanı sıra Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan ve Mardin Barosu TBB başkanlığına adaylıklarını açıkladı.

'BARO DEĞİL BÜRO'
Dün TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun günah çıkartmaya çalışan açılış konuşmasıyla başlayan 36'ıncı Genel Kurul'da delegeler konuştu. Feyzioğlu'na çekilmesi çağrısında bulunan delegeler çoklu baro düzenlenmesine ilişkin de eleştirilerde bulundu.

7249 sayılı kanun ile getirilen çoklu baro düzenlemesinin ele alındığı genel kurulda delegeler düzenlemeye tepki gösterdi. Çoklu baro düzenlemesinin ölü doğduğunu söyleyen İstanbul Barosu eski Başkanı Ümit Kocasakal, İstanbul'da kurulan 2 Nolu baroların "baro değil büro olduğunu" ifade etti. Kocasakal, "2'nci Cumhuriyetçiler gibi aynı. Başta kamu avukatlarına baskı yoluyla kurulan bu çoklu baroları asla kabul etmiyorum" diye ekledi.

İstanbul Barosu delegesi Filiz Saraç da 1 ve 2 nolu baro ayrımını kabul etmediğini belirterek, "TBB'de 4 yönetim kurulu üyesi olarak çoklu baro konusunun gündemde tutulması hususunda önergeler verdik. Çoklu baroyu kabul etmek mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

DELEGELER SALONU TERK ETTİ
İstanbul 2 Nolu baro avukatlarından Satılmış Şahin'in konuşmasını protesto eden delegeler genel kurul salonunu terk etti. Delegelerin salonu terk etmesinden rahatsız olan Şahin, "Yüreğiniz yetiyorsa dinleyin. Neden baro kurduk biz. Başörtülü avukatlara zulmettiniz. Hepinizin sicili bozuk. Bölücülük yapan da ötekileştiren de sizsiniz. Biz İstanbul'daki arkadaşlarımıza, meslektaşlarımıza hiç zarar vermedik. Onlar bizi perişan etti. Bizim arkamızda milletimiz var. Biz kendi birliğimizi kuracağız; adını da Fatih Sultan Mehmet koyarsak şaşırmayın" dedi.

ÇOKLU BARO MADDESİ KALDIRILMASI İÇİN KANUN TASLAĞI HAZIRLANACAK
Delegelerin konuşmalarının ardından oylamaya sunulan çoklu baro düzenlemesinin kaldırılması için yeni yönetimin kanun taslağı hazırlaması ve takip etmesine ilişkin madde oy çokluğu ile kabul edildi.

SAĞKAN: MESLEKTAŞLARIMIZ YERLERDE SÜRÜKLENDİ'
Çoklu baro maddesinin kabul edilmesinin ardından, başkan adaylarının konuşmasına geçildi. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, avukatlık mesleğinin büyük bir saldırı altında olduğunu belirterek, "Adli yıl açılışları bile bizleri ötekileştirilmek için, Türkiye Barolar Birliği Başkanı tarafından kriminalize edilmek için bir yer ve yöntem olarak kullanılmıştır" dedi.

'AVUKATLAR TUTUKLANDI, AÇLIK GREVİNDE YAŞAMINI YİTİRDİ'
Çoklu baro düzenlemesine de değinen Sağkan, "Çoklu baro süreci bizlerin direnişlerine rağmen devam ederken bir Truva Atı'nı da gözler önüne sermiştir. Meslektaşlarımız darp edilmiş, yerlerde sürüklenmiş, müvekkilleriyle özdeşleştirilip tutuklanmıştır. Meslektaşlarımız açlık grevindeyken, Av. Selçuk Kozağaçlı babasının cenazesine kelepçeyle katılmak zorunda bırakılırken Feyzioğlu'nun bir tostçuda tost yapması mı TBB Başkanının vakur duruşudur? Ayasofya açılışında gözlerinizin içine baka baka Atatürk'e hakaret edildiğinde ses çıkarmamak mıdır vakur duruşunuz, ağır sesiniz" diye konuştu.

'KİŞİSEL İKBALLERDEN ARINDIRILMA ZAMANI'
Sağkan TBB'nin birçok haksızlık ve hukuksuzluk karşısında suskunluğa büründüğüne işaret ederek şunları söyledi: "İşçi ve stajyer avukatlar sorunlarıyla boğuşurken, insanlar savunmakta haklarından yoksun bırakılırken TBB derin bir suskunluğa bürünmüştür. TBB'nin tüm kişisel ikballerden arındırılma zamanı gelmiştir. Yaptıkları ve yapmadıkları ile savunmanın parçalanma sürecine katkı veren, hukuku teferruat olarak gören bu TBB anlayışı kaybedecektir. Bu hafta sonu TBB yeniden insan haklarını, hukuku ve demokrasiyi koruma, avukat haklarını savunma işlevine geri dönecektir. Çoktandır birlikte yöneten ve üreten bu irade, bu genel kurulda baroları birleştiren bir irade olarak TBB'ye hakim olacaktır."

Sağkan'ın konuşmasının ardından salonda ve salon dışında alkış sesleri yükseldi.

AYHAN: SEÇİM SAĞKAN'IN KONUŞMA BENİM OLSUN
Ardından başkan adaylarından Mardin Barosu avukatlarından Medeni Ayhan konuşma yaptı. Seçilme koşulları olmadığını ama kongre ortamına müdahale amacıyla aday olduğunu açıklayan Ayhan, "Feyzioğlu'nun ya da ondan bir farkını ortaya koymayan Sağkan'ın seçilmesi bir değişiklik değildir. Anlayış değişikliği aradım bulamadım. Bu yüzden kendim aday oldum. Kendi grubumun ilkeli davranmasını bekledim. Onlar da ilkeli davranmadı. Seçim Sağkan'ın olsun, konuşma benim olsun" dedi.

FEYZİOĞLU: MÜCADELEMİ AZİMLE SÜRDÜRDÜM
Metin Feyzioğlu da başkanlık görevini layığı ile yerine getirdiğini öne sürdü, "Türkiye Barolar Birliği Başkanı seçilene kadar yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, insan hak ve özgürlükleri adına her türlü yıldırma, baskı, tehdide rağmen ödünsüz olarak görevimi yerine getirdim. Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı görevimde de bu mücadelemi aynı azimle sürdürdüm" iddiasında bulundu.

ÇOKLU BAROYA METİN FEYZİOĞLU DA KARŞI ÇIKMIŞ
Feyzioğlu çoklu baro düzenlemesine kendisinin de karşı çıktığına delegeleri inandırmaya çalıştı, "Hep birlikte karşı çıkmıştık. Eğer birbirimizle doğru iletişim kurabilmiş ve güç birliği yapabilmiş olsaydık, inanıyorum ki bu konuda da olumlu sonuç alacaktık" dedi. Feyzioğlu, Yargıda savunmanın gücünün avukatın niteliğinden geçtiğini belirterek, "Meslek içi eğitimlerimizi bir üniversite kalitesine yükselterek bir Avukatlık Akademisi kurmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

TBB Genel Kurulu'nda bugün seçimler yapılacak.