4 Mayıs 2024 Cumartesi

Taşdemir: Yoksuluğun olduğu her yerde kadınlar var

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi üzerine konuşan Taşdemir, yoksulluktan da en çok kadınların etkilendiğini kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi üzerine konuştu. TÜRK-İŞ verilerine göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gerekli aylık gıda tutarının yaklaşık 3 bin lira olduğunu hatırlatan Taşdemir, konut, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar dahil edildiğinde toplam tutar 10 bine yaklaştığını ama yaklaşık 13 milyon kişinin asgari ücretle geçinmek zorunda olduğunu belirtti. 

HDP Kadın Meclisi olarak tarım işçisi kadınlarla, emekçilerle Türkiye'nin dört bir yanında 18 kentte bir araya geldiklerini söyleyen Taşdemir, "Bakın, o kadınlardan sadece bir ikisinin sözlerini burada paylaşmak istiyorum. Ne demişti kadınlar, 'Para yok, çocuklarımı okula gönderemeyeceğim. On bir saat çalışıyorum ve günlük sadece 30 TL alıyorum; aldığımı ekmeğe veriyorum mecburum çalışmaya. Akşama kadar gözümün feri gidiyor, kiramı ödeyemiyorum.' Yine, başka bir kadın '55 yaşındayım, ömrüm çalışmakla geçti, onlarca şehre gittim, yapmadığım iş kalmadı, aylık alıyorlar dünyanın parasını, Allah onlardan razı olmasın. Fakirler ölür, zenginler bakar işte. 9 yaşından beri il il gezdim çuval, mısır fabrikalarında çalıştım, eninde sonunda çöktüm, şimdi de üzüm torbaları önünde kaldım. Siverek'ten tut, İzmir Söke'ye; Karadeniz'de çadır kurmadığım yer, su içmediğim pınar kalmadı. Başka işte çalışsam iki defa emekli olmuştum şimdiye kadar.'"

Yoksulluğun olduğu her yerde ne yazık ki kadınların da olduğunu söyleyen Taşdemir, "Ama biz HDP Kadın Meclisi olarak gittiğimiz her yerde, her alanda kadınların bu mücadelesinin yanında seslerini, sözlerini duyurmaya çalışacağımızı bir kez daha buradan ifade etmek istiyorum" dedi.