28 Mart 2024 Perşembe

Taşdemir: Öcalan ile görüşmenin bir an önce sağlanması gerekiyor

HDP Kadın Meclisi, Ege Bölge Örgütlenme Konferansı sonrası HDP İzmir İl binası önünde tecrit ve açlık grevlerine ilişkin basın açıklaması yaptı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Ege Bölge Örgütlenme Konferansı sonrası HDP İzmir İl binası önünde tecrit ve açlık grevlerine ilişkin basın açıklaması yaptı.
 
"Leyla Güven onurumuzdur" pankartının açıldığı eyleme HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir ve HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da katıldı.
 
Burada konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, Ege Kadın Meclisi bölge toplantısının ana gündemlerinden birinin süren açlık grevleri ve ölüm oruçları olduğunu söyledi. Son 5 yıldır PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin ağırlaştığına dikkat çeken Taşdemir, tecridin, hukuksuzluğun hükümet tarafından bir yönetim biçimine dönüştürüldüğünü dile getirdi. AKP iktidarının tecride karşı yapılan tüm çağrıları duymazlıktan geldiğini belirten Taşdemir, açlık grevlerinin böyle bir süreçte geliştiğini ifade etti.
 
Taşdemir, açıklamasında onlarca gündür süren açlık grevlerine hükümetin sessiz kaldığını belirtirken, cezaevlerinde açlık grevindeki tutukluların olduğu bölümlere yapılan baskınların olduğuna dikkat çekti. Taşdemir, Diyarbakır, Kandıra, Bolu ve Bakırköy cezaevlerinde 2 gün önce yapılan baskınların yapıldığını ve ardından ölüm orucundaki tutuklulara disiplin cezaları verildiğini, aileleriyle görüşmelerinin yasaklandığını belirtti. Cezaevleri önünde çocukların yaşam haklarını savunan ailelere yapılan saldırılara da değinen Taşdemir hükümete, "Faşizmini annelerin, kadınların, çocukların üzerinden sınmaktan vazgeç, hiçbir faşist müdahale bu haklı mücadelemizi bastıramaz" diye seslendi.
 
'NEDEN İMRALI'YA GİDİLEMİYOR?'
 
Adalet Bakanlığı tarafından Öcalan üzerindeki tecridin kalktığına dair yapılan açıklamayı hatırlatan Taşdemir, "Madem hukuki anlamda bir sıkıntı yok, o zaman neden avukatları ve ailesi İmralı'ya gidemiyor?" diye sordu. Öcalan'ın avukat ve ailesiyle görüşmesinin önündeki engellerin bir an önce kaldırılmasının gerektiğini söyleyen Taşdemir, mutlak tecridin artık oyalamadan kaldırılmasının, açlık grevleri ve ölüm oruçlarının vardığı kritik nokta bakımından önemli olduğunu belirtti.  
 
Taşdemir, son olarak cezaevlerinden gelecek ölüm haberleri almak istemediklerini ve tecrit uygulamalarının kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı.