26 Nisan 2024 Cuma

Taşdemir: Fatma Altınmakas cinayeti adli mercilerin ihmalidir

HDP Milletvekili Taşdemir, kayınbiraderinin tecavüzüne uğrayan ve evli olduğu adam tarafından katledilen Fatma Altınmakas'ın ölümünün adli mercilerin ihmalleri sonucu gerçekleştiğini kaydetti ve yanıtlaması için Soylu'ya soru önergesi verdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dilan Dirayat Taşdemir, Muş'un Malazgirt ilçesinde kayınbiraderi tarafından tecavüze uğrayan ardından da evli olduğu Kazım Altınmakas tarafından katledilen Fatma Altınmakas'ın ölümüne ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması için Meclis'e soru önergesi verdi.

Fatma Altınmakas'ın Kazım Altınmakas ile Malazgirt Jandarma Karakolu'na giderek Sinan Altınmakas tarafından 3 ay boyunca kendisini, çocuklarını ve eşini öldürme tehdidiyle defalarca cinsel saldırıya uğradığını beyanıyla şikayetçi olduğunu hatırlatan Taşdemir, gözaltına alınan Sinan Altınmakas'ın iki gün sonra serbest bırakıldığına dikkat çekti. 

‘BU CİNAYET, ADLİ MERCİLERİN İHMALLERİ İLE GERÇEKLEŞTİ'
Fatma Altınmakas'ın evli olduğu Kazım Altınmakas tarafından katledildiğini belirten Taşdemir, "Fatma'nın evli olduğu erkek tarafından katledilmesi aynı zamanda adli merciler tarafından ortaya konan ihmaller zinciri sonucunda açığa çıkmış bir cinayettir. Zira her şeyden önce Türkçe bilmeyen Fatma Altınmakas'a Kürtçe tercüman tahsis edilmemiş ve şikayeti Türkçe alınmaya çalışılmıştır. Ayrıca yoğun tehdit altında cinsel saldırıya uğradığını beyan etmesine rağmen İstanbul Sözleşmesi ve 6284 nolu yasanın zorunlu kıldığı geçici koruma dahi sağlanmamış, sadece ifadesi alınarak evine gönderilmiştir. Daha vahim olanı ise tüm delillere ve savcılığın itirazına rağmen zanıl Sinan Altınmakas, uzaklaştırma kararı dahi verilmeden serbest bırakılmıştır" dedi.

Özellikle son zamanlarda Ağrı başta olmak üzere birçok ilde kadınların şiddet ve cinsel saldırı beyanıyla şikayetçi olduktan kısa süre sonra ya doğrudan erkekler tarafından katledildiğini ya da şüpheli bir biçimde yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Taşdemir, "Tüm bu ihmaller zinciri, kadınları başta yaşam hakkı olmak üzere her türlü şiddetten korumayı hedefleyen İstanbul Sözleşmesi ve 6284 nolu yasanın etkin bir biçimde uygulanmadığını da bir kez daha göstermiştir" ifadelerini kullandı. 

HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Soylu'ya şu soruları yöneltti: 

Tüm delillere ve savcılığın itirazına rağmen Fatma Altınmakas'ı uzun süre tehdit ederek cinsel saldırıda bulunan zanlı Sinan Altınmakas'ın serbest bırakılmasının gerekçesi nedir?
Fatma Altınmakas'ın özellikle adli mercilere şikayetçi olmasından sonra öldürülme riskinin artmasına rağmen kendisine geçici korunma sağlanmamasının gerekçesi nedir?
Fatma Altınmakas'ın hem kendisini katleden eşi Kazım Altınmakas hem de kendisini ve çocuklarını öldürmekle tehdit eden, cinsel saldırıda bulunan ve tüm bunlara rağmen serbest bırakılan zanlı Sinan Altınmakas tarafından öldürülme riski olmasına rağmen bu iki erkeğe uzaklaştırma kararı verilmemesinin gerekçesi nedir?
Fatma Altınmakas'ın Türkçe bilmediğini beyan etmesine rağmen ifade işlemlerindne Kürtçe tercüman tahsis edilmemesinin gerekçesi nedir?
Kadınları, başta yaşam hakkı olmak üzere, her türlü şiddetten korumayı hedefleyen İstanbul Sözleşmesi'nin ve 6284 nolu yasanın etkin bir biçimde uygulanmamasının gerekçesi nedir?