28 Mart 2024 Perşembe

Taşçıer dizilerdeki şiddet karnesini çıkardı

Taşçıer, televizyon dizilerinin şiddet raporunu yayımladı. Bir haftada yayımlanan sadece sekiz dizide 219 kez silah gösterildiğini belirtilen raporda, 30 sahnede ise çoğu kadına ve çocuğa olmak üzere şiddet sahneleri yer aldığı kaydedildi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Gamze Taşçıer, "Dizilerin Şiddet Karnesi" isimli rapor hazırladı. Rapora göre bir haftada sadece sekiz dizide en az 30 sahnede şiddet görüntülerine rastlandı.
 
Taşçıer, Sen Anlat Karadeniz, Kuzgun, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz, Çukur, Hercai, Kardeş Çocukları, Bir Zamanlar Çukurova ve Söz dizilerinin geçen haftaki bölümlerinden yola çıkarak hazırladığı raporda, kadına ve çocuğa ve çok sayıda grup ve kişiye şiddet görüntülerinin defalarca ekranlarda gösterildiğini tespit etti.
 
DİZİLERDE KADINA ŞİDDET MEŞRULAŞTIRILIYOR
 
Rapora göre, sekiz dizide toplam 23 sahnede kadına şiddet ekranlarda gösterildi. Bu sahnelerden dördünde baba kızına, diğerlerinde ise erkekler karılarına şiddet uyguladı. Birçok sahnede işkenceye maruz bırakılan, tecavüz edilmeye çalışılan, sandalyelere bağlanılan ve kafasına silah dayanan kadınların bulunduğu görüntüler yer aldı. Dizilerde, 30 sahnede ise "genel şiddet görüntüleri"ne yer verildi. Bu sahnelerde, boğma, tokat atma, sopalarla dayak atma, dövme, fare zehiri ile zehirleme, etrafın yumruklanması, silahla vurulma gibi sahneler ekrana yansıtıldı. Sekiz dizideki silahlı sahnelerin sayısı ise 219 olarak tespit edildi.
 
35 sahnede kadınlar güçsüz, sürekli ağlayan ve yalvaran kişiler olarak gösterilen raporda, üç dizide üç farklı sahnede kadınlar sinir krizi geçirirken birçok sahnede kadın karakterler işverenlerinden ve erkek karakterlerden ağlayarak özür diledi.