26 Nisan 2024 Cuma

Tarsus Hapishanesi'nde 'FEMEN eylemi'ne hücre cezası

Mersin Tarsus Kadın Hapishanesinde koşulları ve çıplak arama uygulamasını protesto etmek için "FEMEN tarzı" eylem yapan 13 kadına hücre cezası verildi.
Mersin'deki Tarsus Kadın Hapishanesi, OHAL'de hak ihlallerinin arttığı hapishanelerden birisi oldu. Hapishane koşullarını protesto eden 13 kadın tutukluya, hücre cezası verildi. 
 
Cumhuriyet’in haberine göre 5 Ocak’ta tutuklanarak Tarsus Kadın Hapishanesi'ne konulan ve geçen günlerde tahliye edilen Devrimci Parti yöneticileri Cansu Esenli ve Gamze Taşçı, tutuklu ve hükümlülerin fiziksel şiddete maruz kaldığını, çıplak arama ve askeri nizamda sayım dayatıldığını, çıplak aramayı protesto etmek için FEMEN tarzı eylem yapan 13 kadına hücre cezası verildiğini söyledi.
 
Tahliye olan Esenli, yaşadıklarını şöyle aktardı: "Dört ay Tarsus Cezaevi’nde kaldım. İlk girdiğim andan itibaren fiziksel ve psikolojik işkence vardı. Çıplak arama dayatması oldu. Geçici koğuşta tuttular. Üç gün su verilmedi. Regl olmama rağmen ped verilmedi."
 
Çıplak arama dayatmasını protesto etmek için 13 kadının FEMEN tarzı eylem yaptığını belirten Esenli, "Bu eylemi yapan kadınlar olarak hepimiz hücreye atıldık. Üç gün de hücrede kaldım. Ceza olmamasına rağmen üç günüm hücrede geçti. 13 kadından ikisi sürgün edildi, diğerleri iletişim ve görüş yasağı cezası aldı. Ben oradayken dört kadın arkadaşımız saçlarından sürüklenerek hücreye atıldı. Biz de bunu protesto ettik. Hakkımızda soruşturma açıldı ve altı koğuştan neredeyse herkese görüş ve iletişim kısıtlaması cezası verildi. Dört arkadaş da ayrıca hücre cezası aldı" dedi.