20 Mayıs 2024 Pazartesi

'Tarihimizi mezarlıklara saldırarak yok edemezsiniz'

Türk devletinin Efrîn'deki mezarlıkları yerle bir etmesine tepki gösteren şehit aileleri, "Tarihimizi mezarlıklara saldırarak yok edemezsiniz. Tarihimizi ve şehitlerimizi unutmayacağız" dedi.
İşgalci Türk devleti ve çeteleri 20 Ocak günü bütün teknik imkanları ile Kuzey Suriye’nin Efrîn bölgesine işgal saldırısını başlattı. Efrîn halkı ve savaşçıları, 58 gün boyunca hafızalardan silinmeyecek bir direnişe imza attı. 
 
Türk askerleri ve çeteleri kente girer girmez, Demirci Kawa heykeli başta olmak üzere Kuzey Suriye'de yaşayan halkların ibadet yerlerini ve tarihi mekanlarını yerle bir etti. Şehit Refik, Şehit Avesta Xabûr, Şehit Seydo mezarlıklarını tahrip etti. 
 
Mezarlıklara yönelik saldırılara tepki gösteren aileler, "Tarimize sahip çıkacağız. Tarihimizi mezarlıklara saldırarak yok edemezsiniz" dedi.
 
Efrîn direnişi sırasında 8 Mart'ta ölümsüzleşen Avaşin Kesra'nın (Seal Heyder) annesi Suad Silemen ve 27 Ocak'ta ölümsüzleşen Gülan Gülo'nun annesi Cihan Gülo ETHA'ya konuştu.
 
Saldırılar için "İşgalci Türk devleti, DAİŞ gibi davrandı" diyen Sileman, şunları söyledi: "Biz çocuklarımızın mücadelesine sahip çıkmayı sürdüreceğiz. Şehitlikte çocuklarımızın kemikleri olabilir ancak orada çocuklarımızın tarihi var. Bu tarihi yok etmek istiyorlar, tıpki diğer tarihi yerleri yerle bir ettikleri gibi. DAİŞ gibi saldırdılar. Çetelerden ve onları destekleyen Türk devletinden hesap soracağız. İşgalcilerin Efrîn'de rahat dolaşmalarına izin vermeyeceğiz. Çocuklarımız için direneceğis. Efrîn özgürleştirildiğinde çocuklarımıza yeniden kavuşacağız."
 
Cihan Gülo da Türk devletinin DAİŞ zihniyeti ile hareket ettiğini belirtti, "Şehitler bizim kutsalımızdır. Onları hiçbir zaman unutmayacağız. Asla başımızı işgalciler karşısında eğmeyeceğiz" dedi.
 
Saldırılar sırasında Efrîn'e canlı kalkan olarak gittiğini hatırlatan Cihan Gülo şöyle konuştu: "Bunu sadece kendi çocuğum şehit düştüğü için değil, bütün çocuklarımızın direnişini desteklemek için yaptık. Onurlu direnişe destek olabilmek için canlı kalkan olduk. Türk devleti ve çeteleri şehitliklerimize saldırarak tarihimizi, mücadelemizi ve inancımızı yok etmeyi amaçladı. Ancak yanılıyorlar. Tarihimizi ve şehitlerimizi unutmayacağız. Bütün savaşçılarımız ve biz, şehit yoldaşların intikamını almak için direneceğiz."