4 Mayıs 2024 Cumartesi

Tanzim Market işçileri hakları için eylem yaptı

Tanzim Market işçileri gasp edilen haklarını için Kağıthane'de bulunan Papirus Plaza önünde eylem yaptı. Eyleme HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Nurtepe Güzeltepe Dayanışma Ağı'da destek verdi.

Tanzim Market işçileri gasp edilen haklarını alabilmek için Kağıthane'de bulunan Papirus Plaza önünde eylem yaptı.

Eylemde konuşan Mağaza Market Sen Örgütlenme Koordinasyonu Üyesi Doğan Can Aras, "26 Ağustos günü bu işletmenin yeni şube açtığını gördük. Bu şirket iflasa sürükleniyormuş. Bu şirket iflasa sürüklenirse, işçilerin alacağı ne olacak. Çalışma Bakanlığı, İŞKUR harekete geçecek mi?" diye sordu.

Aras, "Şirket ne zaman isterse işçilerin hakkını o zaman verirmiş? İşçiler gece gündüz bu marketlerde çalıştılar. Peki, siz de o lüks plazalardan, otomobillerden vazgeçip; işçilerin hakkını ödeyecek misiniz? İşçilerin kiralarını, faturalarını, borçlarını ödeyemediği pek çok hikayesi var. Peki, patronun tek bir gün parasız kaldığına dair bir hikaye var mı? Elbette, yok. Burada sadece işçilerin mağduriyeti yok; aynı zamanda işçilerin birliği, işçilerin mücadelesi de var" diye konuştu.

İşçiler, "Her gün tutanaklar tutup, işçileri yıldıran patronlar nerdesiniz? Bu kadar mı işçilerden korkuyorsunuz? Tabi kaçarsınız. İşçilerin hakkını gasp ettiniz, o yüzden kaçıyorsunuz" diyerek patronlara seslendi.

Haklarını arayan işçilerin tehdit edildiği, bazı işçilerin ayrımcılığa uğradığını belirten işçiler; "Biz hakkımızı almak için geldiğimizde bizi tehdit ettiler. Senin boğazını keserim dediler. 2 aydır maaşımızı alamıyoruz. Ev sahiplerine, bankalara bunu anlatamıyoruz. Alın terimizi burada bırakmayacağız" dedi.

Okumak için markette çalışmak zorunda kalan işçi; "Haktan, hukuktan bahsedip; sonra da rahat koltuklarınızda oturuyorsunuz. Öğrencinin parasını vermiyorsunuz, altınızdaki 1 milyonluk arabalarla dolaşıyorsunuz" diye kaydetti.

İşçi Hareketi Koordinasyonu adına konuşma yapan Nurseli Gözüaçık ise "Tanzim market işçileri 2 aydır para alamıyor. Evine ekmek götüremiyor. Çocuğunu okula gönderecek, gönderemiyor. Patronların derdi belli; sıkışıklarını alın teri üzerinden telafi etmek istiyorlar. Öyle hukuk, işleyiş yok. Tanzim işçileri haklarını son kuruşuna kadar alacak. 3 kuruş para kazanmak isteyen, geçinmek isteyen halkımız, her gün bu marketlerde bir araya geliyor. Biz bu buluşmayı daha ileriye götürmek zorundayız. İşçiye her gün 3 kuruşun hesabını yaptırmak zorunda bırakıyorlar. Bu birliği, ülkenin dört bir yanında kuracağız. İnsan gibi çalışmak isteyen tüm işçilerle kuracağız. İşte bu patronların korkusu, bizim umut filizimiz olsun. İşçilerin sendikası, söz hakkı var. işçi konuşacak, hakkı yeniyorsa çıkıp hakkını arayacak. Madem zor durumdasınız, bu sizin derdiniz. Kaçsanız da, batsanız da o parayı ödeyeceksiniz. Karınıza işçiler ortak değildi, zararınıza da ortak olmayacak" diye belirtti.

Tanzim Market işçilerinin eylemine HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Nurtepe Güzeltepe Dayanışma Ağı'da destek verdi.