6 Mayıs 2024 Pazartesi

Taksim'in her sokağı eylem alanı oldu

Binlerce kadın ve LGBTİ+ İstanbul Valiliği'nin 8 Mart yasağını çöpe attı. Kurulan barikatlarla eylemi engellemeye çalışan polis defalarca kadın ve LGBTİ+'ların iradesi karşısında geri adım atmak zorunda kaldı. Yasakları dinlemeyen kadın ve LGBTİ+'lar erkek egemen sisteme, "sokaklar bizim gidecek sizsiniz" uyarısı yaptı. 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için binlerce kadın polisin tüm engelleme girişimine ve saldırısına rağmen Taksim'e akın etti. Soğuk havaya rağmen saatlerce Taksim'den ayrılmayan kadınlar polisin, "yasak" uyarısına barikatı zorlayarak yanıt verdi. Defalarca barikatları yıkan kadınlar, "Sokaklar bizim, gidecek sizsiniz" diye haykırdı.

İstanbul Valiliği'nin dün açıklamayı tanımayan kadınlar, Taksim'de buluştu. Erkek egemen sisteme, devlet şiddetine, erkek yargıya,  emek sömürüsüne, emperyalist savaşa karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yapan kadınlar; hakları, hayatları için sokakları terk etmeyeceklerini kaydetti. 

Dövizleri, pankartları, şarkıları, halayları ve renkleriyle Taksim'i dolduran kadınların iradesi bu yıl polisi defalarca geri adım atmaya zorladı. "Yaşasın kadın dayanışması", "Polis defol bu sokaklar bizim", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Gelsin baba gelsin koca gelsin devlet gelsin cop inadına isyan inadına isyan inadına özgürlük" sloganı atan kadınlar sık sık 2021 8 Mart'ında attıkları ve yargılanmalarına gerekçe gösterilen "Zıpla zıpla zıplamayan Tayyip'tir" sloganı eşliğinde de zıplayarak dans etti. 

KADIKÖY'DE ONLARCA KADIN TERS KELEPÇE İŞKENCESİYLE GÖZALTINA ALINDI
Kadıköy'den kalkan vapurları dolduran yüzlerce kadın, eylemlerine şimdiden başladı. Dövizleri, pankartları, şarkıları, halaylarıyla eylemlerine vapurda başlayan kadınlar, Taksim yasağını tanımadıklarını haykırdı.

Bu arada Üniversiteli Feminist Kolektif üyesi kadınlar Kadıköy'de polis saldırısına uğradı. Burada onlarca kadın Kadıköy vapura binmek isterken ters kelepçe işkencesiyle gözaltına alındı. 

SOKAK SOKAK BARİKAT KURULDU
Eyleme saatler kala Taksim Meydanı'nın birçok sokağı ablukaya alındı. Sıraselviler Caddesi ve İstiklal Caddesi boyunca sokaklarına barikatlar kurarak kadınlar eylemini engelleme çabası içine girdi. 

Polis barikatlar kurarak kadınların buluşmasını engellemeye çalışıken Sıraselviler Caddesi üzerinde buluşan kadınlar, polis ablukasına alındı.

Gazetecilerin görüntü almasını engellemeye çalışan polis, basın emekçilerini de darp etti.

SKM VE ÖGK ÜYELERİNİN ÖNLERİ KESİLDİ
Kadıköy'de buluşarak vapurla Karaköy'e ulaşan Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ve Özgür Genç Kadın (ÖGK) üyelerinin önleri Fındıklı'da kesildi. Sıraselviler Caddesi'ndeki buluşma noktasına geçişleri polis barikatıyla engellenmeye çalışılan kadınların ısrarı polise geri adım attırdı. 

SIRASELVİLER CADDESİNDE KADINLARIN SLOGANLARI YÜKSELİYOR
Karaköy ve Kabataş'tan Taksim'e çıkılan tüm cadde ve sokakları abluka altına alan polis kadınların Sıraselviler Caddesi'nde buluşmasını engelleyemedi. Az sayıda da olsa Sıraselviler Caddesi'nde bir araya gelen kadınlar polisin gözaltı tehdidine rağmen "Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin cop, inadına isyan" sloganlarını yükseltti.

POLİS BARİKATLARI EYLEMİ ENGELLEYEMİYOR, KİTLE FİRUZAĞA'DA TOPLANDI
Valiliğin yasağı, polisin barikatları kadınlar ve LGBTİ+'ların buluşmasını engelleyemedi. Kitle Firuzağa'da Bakraç Sokak'ta buluştu. Sloganları, halayları, dövizleriyle bir araya gelen kitle sloganlarıyla eylemlerine devam etti.

'YASA DIŞI SLOGAN' UYARISINA KARŞI BARİKATA YÜKLENDİLER
Uzun süre şarkılarla eylemi sürdüren kadınlar, yargılanmalarına gerekçe olan "Zıpla zıpla zıplamayan Tayyip'tir" sloganı eşliğinde zıpladı. Bu sırada polis slogan için "yasa dışı" uyarısı yaptı. Kadın ve LGBTİ+'ların yanıtı ise "Yüklen yüklen barikata yüklen" sloganıyla barikata yüklenmek oldu. 

POLİS GERİ ADIM ATTI
Kadın ve LGBTİ+'lar uzun süre barikata yüklendi. Polis barikatın açılmasını engelleyebilmek için diğer sokaklarda bekleyen polisleri de barikata getirdi. Kadın ve LGBTİ+'ların iradesini yine kıramayan polis yakın mesafeden, kadınların gözlerini hedef alarak biber gazı sıktı. Buna rağmen kadın ve LGBTİ+'lara barikata yüklenmeyi sürdürdü. 

BİR KADIN BAYILDI
Polisin biber gazı saldırısında bir kadın fenalık geçirdi ve bayıldı. 

KADINLARIN GÖZLERİNE BİBER GAZI SIKILDI
Uzun süre alanı terk etmeyen kadınlar daha sonra Cihangir Spor Salonu önüne yürüyüşe geçti. Ancak polisin, beşli grup halinde yürüme dayatmasını kabul etmeyen kadınların önüne bir kez daha barikat kuruldu. Kadın ve LGTİ+'lar bu kez de barikata yüklendi. Uzun süre barikatın yıkılmasın  engellemeye çalışan polis çareyi yine yakın mesafeden biber gazı kullanmakta buldu. 

OTLU: BİZİ KORUYUN ERKEKLERİ DEĞİL
Kadın ve LGBTİ+'ların iradesi karşısında polis geri adım atmak zorunda kaldı barikata açtı. Ancak kadınlara yine toplanmamaları için en fazla kişi yürümeleri dayatıldı. SKM Genel Sözcüsü Çiçek Otlu, polisin engeline "Erkekleri korumayın. Önce gidin kadınları, LGBTİ+'ları koruyun. 2022'nin Mart ayında 278 kadın ölmüş. Bu ülkede her gün kadınlar ölüyor. Siz bizim önümüze barikat kurun, gaz sıkın anca" sözleriyle tepki gösterdi.

TEL SOKAKTA DA BARİKATI AŞTILAR
İstiklal Caddesi'ne yakın Tel Sokak'ta bir araya gelen kadınlar ve LGBTİ+'lar, polis barikatlarına rağmen ara sokaklarda sloganlarla yürüyüş başlattı. Bir grup da Taksim İlk Yardım önünde toplandı. Burada toplanan kadınlar ve LGBTİ+'ların önüne polis barikatı kuruldu. Kitle yürüyüşlerine devam etmek için polis barikatlarına yüklendi. Polislerin kitlenin barikata yüklenmesinin ardından geri çekilmek zorunda kaldı.

Kadınlar ve LGBTİ+'lar Taksim'in birçok noktasında da kurulan polis barikatlarını yıkarak eylemlerini gerçekleştirme kararlılığını gösterdi.

CİHANGİR'DE BİNLER BULUŞTU
Cihangir Spor Salonu önünde buluşan kadınlar, meşaleler yaktı sloganlarını haykırdı. Erkek egemenliğine karşı mücadeleyi yükselteceklerini kaydeden kadınlar, sokaklardan isyanı eksik etmeyeceklerini vurguladı.

Yapılan basın açıklamasında, iktidarın LGBTİ+'lara yönelen homofobik, transfobik, nefret dolu sözlerine; LGBTİ+ların iş, barınma ve hatta yaşam hakkının yok sayılmasına dayanışmamızla ve mücadelemizle cevap veren kadınlar, "Ev içi işleri karşılıksız yapmamızı bekleyen, bize en güvencesiz, en düşük ücretli işleri dayatan, kadın emeğini sermayeye ucuz işgücü haline getirenlere karşı; 'emeğimiz bizimdir, emeğimizin sömürülmesini kabul etmiyoruz!' diyoruz" dedi.

'EMEK SÖMÜRÜSÜNÜN OLMADIĞI ÖZGÜR BİR DÜNYA KURACAĞIZ'
Salgının, ekonomik krizin tüm yükünü kadınlara yükleyenlere, kadınları yoksullaştıranlara karşı evlerde, fabrika önlerinde, ofislerde, şantiyelerde, meydanlarda direneceklerinin altını çizen kadınlar şöyle devam etti: "'Mağdur' olduğunu söyleyen erkekleri güçlendirmek adına nafaka hakkımızın gasp edilmesini kabul etmiyoruz. Patriyarkaya karşı mücadele eden kadınların ve kadın siyasetçilerin hapsedilmesini, KHK'larla, kayyumlarla kadın örgütlerinin ve kadın danışma merkezlerinin kapatılmasını kabul etmiyoruz. Kadın sığınakları ve kreşlerin yetersizliğine, ŞÖNİM'lerin niteliksizliğine, kadınların karakollardan geri gönderilmesine, öldürülmemek için öldürmek zorunda kaldıklarında da onlarca yıl hapis cezası verilmesine isyan ediyoruz. Sesimizi, sözümüzü, eylemimizi şiddetle, polisle bastırıp mahkemelerde yargılamaya çalışanlara itaat etmiyoruz. Korkmuyoruz. 'Ritimli zıplayarak' patriyarkaya başkaldırmaya devam ediyoruz. Diyoruz ki; patriyarkanın, kapitalizmin, ırkçılığın, savaşın, işgalin, dini baskının, emek sömürüsünün olmadığı eşit ve özgür bir dünya kurmadan feminist isyan bitmeyecek. Yaşasın feminist mücadelemiz."

Açıklamanın ardından kadınlar uzun süre alandan ayrılmadı. Kadınlar sloganlar, alkışlar ve zılgıtlarla Karaköy'e yürüdü.