21 Mayıs 2024 Salı

Taksim yasağına karşı meydana çıkan bütün sokaklar eylem alanına dönecek

1 Mayıs Meydanı olan Taksim'e giriş ve çıkışlar İstanbul Valiliği kararıyla yasaklanırken, Taksim iradesi kırılamadı. İşçi ve kamu emekçisi konfederasyonları, meslek örgütleri ve reformist partiler Saraçhane'de buluşarak Taksim iradesinde kırılma yaratırken, devrimciler, sosyalistler Taksim kararlılığından vazgeçmedi. Taksim'e giden bütün sokaklar ve yollar bugün 1 Mayıs kutlama alanı olacak.

İşçi ve emekçiler için tarihsel bir sembol olan Taksim Meydanı, AKP-MHP iktidarı tarafından bir kez daha 1 Mayıs kutlamasına kapatıldı. Fakat 2024 Taksim 1 Mayıs Platformu'nun bileşenlerinin büyük bir kısmı Taksim iradesini sürdürüyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), Saraçhane'de toplanıyor. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), EMEP, TİP, TKP, Halkevleri, Partizan (Yeni Demokrasi), SMF, Kaldıraç'ın da aralarında bulunduğu bazı örgütler de Saraçhane'ye gidecek.

Taksim Meydanı'na çıkan yollar sabahın erken saatlerinde trafiğe kapatıldı. Meydana çıkan cadde ve sokaklarda araç parkına izin verilmezken, Taksim, Şişhane, Kabataş, Mecidiyeköy, Şişli, Saraçhane, Beşiktaş Meydanı ve Dolmabahçe'de otoparklarda bulunan park halindeki araçlar kaldırıldı.

İstiklal Caddesi ve Taksim'e çıkan tüm yollar polis bariyerleri ile kapatılırken, Taksim Meydanı ise günler öncesinde polis bariyerleriyle çembere alındı.

Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Fatih ve Kadıköy'de ise çöp konteynerleri kaldırıldı. Belediyelere ait araç ve personelin bulunmasına da izin verilmedi.

Taksim'e yürüme iradesinin kırıldığı nokta haline gelen Saraçhane buluşmasının yanı sıra çok sayıda devrimci grup, Taksim Meydanının 1 Mayıs meydanı olduğunu kararlılıkla ve pratikleriyle göstermek için harekete geçti.