3 Mayıs 2024 Cuma

Taksim yasağına 1 Mayıs Taksim Platformu'ndan yanıt: Taksim'de kutlayacağız

İstanbul Valiliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanamayacağını açıklarken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, "1 Mayıs'ın adresi Taksim Meydanı'dır" diyerek Taksim iradesinden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

İstanbul Valiliği, Taksim'i 1 Mayıs kutlamalarına yasakladı. İstanbul Valisi Davut Gül, 1 Mayıs için "Taksim'in dışındaki bir alanda kutlanacak" derken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyenlerin "1 Mayıs'ın dayanışma ruhunu zedelediğini" söyledi. Valiliğin "yasak" kararına ve Çalışma Bakanının açıklamalarına yanıt veren 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, "1 Mayıs'ın adresi Taksim Meydanı'dır" diyerek, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayacakları yönündeki kararlılıklarını bir kez daha beyan etti.

2024 1 Mayıs Taksim Platformu'nun 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağını ilan etmesinin ardından DİSK-KESK gibi konfederasyonlar ve bağımsız, mücadeleci bir dizi sendikanın bu yıl Taksim'de olacağını duyurduğu hatırlatılan açıklamada, "Son 10 gündür yoğunlaşan Taksim 1 Mayıs çalışmalarının ardından, işçi sınıfı ve emekçilerde uzun bir süredir birikmiş olan toplumsal öfke ve enerjinin Taksim Meydanı'na kitlesel olarak akmasının önünü kesmek için sermaye ve iktidar cephesinden açıklamalar gelmeye başladı" denildi.

'İŞÇİLERİ SEFALET ÜCRETİNE MAHKUM EDENLERDEN NASİHAT ALACAK DEĞİLİZ'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın, Türk-İş ve Hak-İş'i ziyaretinde sarfettiği, "İşçinin, emekçinin ve çalışanların alınteri Taksim Meydanı'na sığmayacak kadar büyüktür. 1977 yılında Taksim'de kaybettiğimiz 34 işçimizi, emekçimizi rahmetle yad ediyorum. Ancak Taksim'de hayatlarını kaybeden emekçilerimizin isimlerini bile hatırlamayanların, onların aziz hatıralarını kullanarak, bu alanda kitlesel kutlama inadı, 1 Mayıs'ın dayanışma ruhunu zedelemektedir. Bildiğiniz gibi, 1 Mayıs'ta kaybettiğimiz canlarımızı Taksim'de anmak için sendikalarımıza, sınırlı katılımlarına izin verilmektedir" sözlerinin hatırlatıldığı açıklamada, "İşçi cinayetlerinde dünyanın en üst sıralarında yer alan, işçi emekçileri kölece koşullarda çalıştıran, sefalet ücretlerine mahkum eden bu düzenin sahiplerinden işçi, emekçilerin alacağı bir nasihat yoktur" ifadelerine yer verildi.

'1 MAYIS'I NEREDE KUTLAYACAĞINA İŞÇİ SINIFI KARAR VERİR'
Sınıflar mücadelesinin bir tarafından ekonomik, politik iktidarı elinde bulunduran sermaye egemenliği, diğer tarafta ise her şeyi üretip hiçbir şeyi olmayan milyonların oluşturduğu işçi sınıfı olduğu vurgulanan açıklamada, "İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ın nasıl ve nerede kutlanacağına işçi sınıfı kendisi karar verir. 1977'den bugüne 1 Mayıs alanı Taksim Meydanı ile özdeşleşmiştir. '77 1 Mayıs'ındaki katliamı ağzına alarak Taksim'i engellemek isteyenler bu katliamın faili olan sermaye sınıfının temsilcileridir" diye belirtildi.

'1 MAYIS KİTLESEL VE GÖRKEMLİ ŞEKİLDE TAKSİM'DE KUTLANACAK'
2024 1 Mayıs Taksim Platformu'nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Bu yıl emek, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve devrimci, sosyalist güçler 1 Mayıs'a dair kararını açıklamıştır. 2024 1 Mayıs'ı bu yıl da işçi sınıfının, emekçilerin, emekten yana olan tüm güçlerin kendi talepleriyle kitlesel ve görkemli bir şekilde Taksim'de kutlanacaktır.
Çalışma Bakanı'nın yaptığı açıklamalar işçi, emekçilerin Taksim'de kitlesel ve birleşik bir şekilde buluşmasından duyduğu korkunun ifade edilmesidir. Bu açıklama ve çarpıtmalar geçmişten bu yana süregelen yalan ve çarpıtmaların, yasakçı anlayışın bir devamıdır. 1 Mayıs'ın adresi Taksim'dir! Tüm işçi emekçileri, bu düzene karşı olan herkesi 1 Mayıs'ı tarihsel ve sınıfsal özüne uygun bir şekilde kutlamak için Taksim Meydanı'na çağırıyoruz!"