19 Nisan 2024 Cuma

Tahliye edilen belediye eşbaşkanı hakkında yakalama kararı

İki gün önce çıkarıldığı mahkemece 6 yıl 3 ay hapis cezası verilerek tahliye edilen ve yerine kayyum atanan Özalp Belediye Eşbaşkanı Dilan Örenci hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Van'da İçişleri Bakanlığı kararıyla 6 Aralık 2019 tarihinde görevden alınarak yerine kayyum atanan Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) seçilen Özalp Belediye Eşbaşkanı Dilan Örenci, önce gözaltına alınmış, ardından "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası yaptığı" iddialarıyla tutuklanmıştı. Yaklaşık 6 ay tutuklu kalan Dilan, önce Van T Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi'nde kaldı, bir süre sonra Erzurum E Tipi Kadın Kapalı HApishanesi'ne sürgün edildi.

Örenci, Van 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın 20 Mayıs günü görülen duruşmasında mahkeme heyeti, "örgüt propagandası yapmak" iddiasından beraatine, "örgüte üye olmak" iddiasından ise 6 yıl 3 ay hapis cezası vererek, Örenci'nin tahliyesine hükmetti.

TJA ÇALIŞMALARINA KATILMAK SUÇ SAYILDI
Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazdığı dilekçe ile Örenci'nin tahliye kararına itiraz etti. İtirazın kabul edilmesinin ardından Dilan Örenci hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Savcılık itiraz dilekçesinde 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Özalp'ta yüzde 75,04 oy oranıyla seçilen Örenci için "sözde eşbaşkan" tanımlaması yaptı. Öte yandan savcılık Örenci'nin, Tevgera Jinên Azad'ın (TJA) şiddet karşıtı etkinliklerine katılmasını ve ilçedeki kadın projelerini de "suç delili" saydı.

EŞBAŞKANLIK SİSTEMİ 'ÖRGÜT TALİMATI' SAYILDI
Dilekçenin devamında savcılık Dilan Örenci'NİN "Abdullah Öcalan'ın eşbaşkanlık sistemine geçiş talimatına uyarak hareket ettiği" iddiasında bulunarak, eşbaşkanlık sistemini suç olarak değerlendirdi.

Örenci'nin sosyal medya hesabı paylaşımlarını, cenaze törenlerine katılmasını da "suç" olarak niteleyen savcılık, Dilan Örenci'nin tahliyesini "usule ve dosya kapsamına aykırı" bulduğunu belirtti.