26 Nisan 2024 Cuma

Tahir Elçi mezarı başında anıldı

Katledilişinin 7'nci yıldönümünde Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi mezarı başında anıldı. Meslektaşları, Elçi cinayetini karanlıkta bırakmama ve Elçi'nin mücadelesini gelecek nesillere taşıma sözünü yineledi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, katledilişinin 7'nci yılında Yeniköy Mezarlığı'nda bulunan mezarı başında anıldı. Anma törenine, Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Türkiye Barolar Birliği (TBB) yöneticileri, siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve çok sayıda avukat katıldı.

EREN: MİRASINI GELECEK NESİLLERE AKTARACAĞIZ
Elçi'nin mezarına bırakılan karanfillerle başlayan anmada ilk sözü Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren aldı. Cinayetin acısını hala yaşadıklarını belirten Eren, Elçi'nin barışı savunduğu, savaşa, silaha ve çatışmaya karşı olduğu için katledildiğini söyledi. Elçi için gösterilen birlik ve dayanışma halinin cinayetin aydınlatılmasındaki iradeyi gösterdiğini vurgulayan Eren, "Tahir Elçi'nin düşüncelerinin hukuk camiasında nasıl vücut bulduğunu ve şekillendiğini görüyoruz" dedi.

Eren, "Savaşa karşı tutumumuzu dile getirmeye, dosyasını da takip etmeye devam edeceğiz. Yaratmış olduğu mirası bizden sonra gelecek olan nesillere de aktaracağız" ifadelerini kullandı.

BEŞTAŞ: SANA SÖZ MÜCADELENİ SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Tahir Elçi cinayetinin yarasının hiç kapanmadığını, öfkelerinin de mücadelelerinin de diri olduğunu söyledi. "Tahir sana seslenmek istiyorum, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye hakkında rekor kararlar verilemediğini, kutularda cenazelerin annelere getirilmediğini, toplumsal gösterilere demokratik tepkilere müdahale edilmediğini, Türkiye'de adil yargılamaların yapıldığını ve bu adil yargılanmalarla insanların hakikaten yargıya güveninin arttığını, insanların adalet talebinin çok daha güçlü bir şekilde yerine getirildiğini ve daha bunun gibi yüzlerce haberi vermek isterdim; ama ne yazık ki bu haberleri bugün veremiyorum. 7'nci yılında hala adil yargılama yok hala işkence var" diyen Beştaş, Türkiye'nin hala hak ihlallerinde rekordan rekora koştuğunu vurguladı.

Beştaş, "Sen o kadar mücadele ettin ki, sana söz veriyoruz ki bir gün senin kabrine gelip senin mücadelenin sonuç bulduğunu söyleyeceğiz. Bütün meslektaşlarım bu dosyaya gözü gibi bakıyor ve bunun davasını sonuna kadar sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

DİLSİZ: MÜCADELENİN TANIĞIYIZ
Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz ise, Tahir Elçi cinayeti davasında yaşanan hukuksuzluklara tepki gösterdi. Kendisinin de Elçi'nin yanında staj yaptığını belirten Dilsiz, şöyle devam etti: "Tahir Elçi'nin yürüttüğü mücadelenin, bire bir tanığıyım ve bu uğurda neler yaşadığına da şahidim. Hepinizin de bildiği gibi devam eden bu dosyalarda cezasızlık politikasına karşı mücadele eden bir insanın, maalesef ki dosyası aynı şekilde ilerliyor. Ancak biz bu bayrağı devraldık ve bu sergilemiş olduğu pratiği bir anlamda deneyimledik. O dönemde vermiş olduğu mücadeleye de bizzat tanığıyız. Mücadelesini savunacağız."