4 Mayıs 2024 Cumartesi

Tahir Elçi iddianamesi tamamlandı: Polislere ödül gibi ceza talebi

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesine ilişkin iddianame 5 yıl sonra tamamlandı. İddianamede 3 polis hakkında "Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten" 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istendi.

Diyarbakır'da sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü Sur'da, 28 Kasım 2015'te Dört Ayaklı Minare'nin önünde yasakların ve çatışmaların sona ermesi talebiyle düzenlenen basın açıklaması sırasında Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesine ilişkin 5 yıl sonra iddianame hazırlandı. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 41 sayfalık iddianamede, Tahir Elçi ile aynı gün polisler Ahmet Çiftaslan ve Cengiz Erdur'un ölümüne ilişkin soruşturma ile birleştirilmesi dikkat çekti.

'POLİSLERDEN HANGİSİNİN ÖLÜMDEN SORUMLU OLDUĞUNUN TESPİTİ MÜMKÜN DEĞİL'
İddianamede, Elçi'nin vurulduğu ateş hattında, PKK'li olduğu belirtilen Uğur Yakışır ile Yakışır'ın yaraladığı sanık polisler S.T., F.T. ve M.S.'nin olduğu belirtildi. Polislerden hangisinin Elçi'nin ölümünden sorumlu olduğunun tespitinin mümkün olmadı savunulan iddianamede, sadece "polislerin kuvvetli suç şüphesi altında oldukları" kaydedildi. Ayrıca iddianamede 2 PKK'linin silahından çıkan mermilerden birinin Tahir Elçi'ye isabet etmiş olabileceği de iddia edildi.

İddianamede, sanık polisler M.S., F.T. ile S.T.'nin "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten" 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi istendi.

YAKIŞIR'A 3 KEZ MÜEBBET İSTENDİ
İddianamede, Yakışır'a ise "2 polisi öldürmek, ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmak" iddialarından 3 kez ağırlaştırılmış müebbet, Elçi'yi "olası kastla öldürmek" idiasından 20 yıl, polis memuru S.T.'yi "öldürmeye teşebbüs" iddiasından 20 yıl, "izinsiz silah bulundurmak" iddiasından ise 5 yıl olmak üzere toplam 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıl hapsi cezasıyla cealandırılması istendi.