4 Mayıs 2024 Cumartesi

Tahir Elçi duruşması görüldü

Katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Elçi'nin 3. duruşması görüldü. Dinlenen tanıklar, ifadelerini değiştirdi. Hükümlü Deniz Ataş, ise savcının Tahir Elçi'nin öldürüldüğüne yönelik ifade vermesi halinde serbest bırakacağını söylediğini belirtti. İşkenceye uğradığını da söyleyen Ataş, kendisine komplo kurulduğunu ifade etti. Duruşma, Ocak ayına ertelendi. 

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesine ilişkin davanın 3. duruşması Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.  

Elçi ailesi, avukatları, müdahil Diyarbakır Barosu, baro başkanları ve avukatlar katıldığı duruşmaya sanıklar ve gizli tanık Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile mahkemeye bağlandı. 

Duruşmayı ayrıca, milletvekilleri, baroları başkanları ile demokratik kitle örgütleri temsilcileri ve insan hakları savunucuları izledi.

Batman Barosu, Muş Barosu, Bitlis Barosu, Ağrı Barosu ve Mardin Barosu başkanları ile İnsan Hakları Gündemi Derneği genel sekreteri katılma talebinde bulundu. Mahkeme katılma taleplerinin reddine karar verdi.

TANIKLAR İFADELERİNİ DEĞİŞTİRDİ
Gizli tanık I-61'in SEGBİS yoluyla ifadesi alındı. Soruşturma aşamasında Tahir Elçi'nin öldürüldüğü anı gördüğünü beyan eden gizli tanık I-61, duruşmadaki ifadesinde Tahir Elçi'nin öldürülmesi anını görmediğini beyan etti.

Yine soruşturma aşamasında Tahir Elçi'nin vurulduğu anı gördüğünü beyan eden tanık Mehmet Türk de bu kez Elçi'nin vurulma anını görmediğini beyan etti. Elçi ailesinin avukatlarının tanık Türk'e ifadelerindeki çelişkiyi hatırlatması üzerine Mehmet Türk mahkeme huzurundaki ifadelerini tekrar etti.

Başka suçtan tutuklu Ekrem Özgün de daha önce (soruşturma aşamasında) verdiği beyan ve yaptığı teşhise rağmen bu kez ifade vermediğini ve teşhiste bulunmadığını beyan etti. Elçi ailesi avukatlarının Özgün'e ifadelerindeki çelişkiyi hatırlatması üzerine o da bugün mahkeme huzurunda verdiği ifadesini tekrar etti.

LOJMAN olay esnasında örgüt (YPS) içerisinde olduğunu, olay sırasında "örgüt üyesi Mahsum Gürkan'ın şarjörü olmadığını duyduğunu, diğer örgüt üyesi Uğur Yakışır'ın ise olay yerinde keskin nişancı olduğunu kendisine söylediğini" beyan etti.

ATAŞ: ÖLDÜRÜLDÜĞÜNE DAİR İFADE VER SERBEST BIRAKACAĞIM DEDİLER
Hükümlü tanık Deniz Ataş'ın ise alınan beyanında şunları söyledi: "Duruşmada hazır bulunmak istiyorum. Orada her şeyi anlatmak istiyorum. Savcı, 'Tahir Elçi'nin öldürüldüğüne dair ifade ver, seni serbest bırakacağım' dedi. İnandım. Bana komplo kurdular. Kandırdılar. Benimde okumam yazmam olmadığı için önüme ne koyduysa imzaladım. Ben sizi duyamıyorum. Duruşmada anlatmak istiyorum. SEGBİS üzerinden ifade vermek istemiyorum. Duruşmaya bizzat katılmak istiyorum. Kulaklarım duymadığı için sizi tam anlamıyorum. Bize işkence yaptılar. Savcı da geldi. Bana Tahir Elçi cinayetini Uğur ve Mahsum'un üstüne atacaksın, yoksa seni öldürürüz dediler. Ben video çekmedim. Korkudan, ifade vermeyi kabul ettim.” 

Tanık Recep Özbek ise olayla ilgili bildiklerinin duyumdan ibaret olduğunu beyan etti.

ELÇİ AİLESİNİN AVUKATLARINDAN TEVSİİ TAHKİKAT TALEBİ
Aranın ardından duruşma Elçi ailesinin avukatlarının beyanıyla başladı. Elçi ailesinin avukatları; soruşturmanın özensiz yürütüldüğü, keşfin sağlıklı yapılmadığı, iddianamenin düzenlenen rapor sayesinde hazırlandığı, etkin soruşturma yürütülmediği, olay yerinde olmasına rağmen dinlemeyen tanıkların dinlenilmesi gerektiği, dosyadaki çelişkilerin giderilmesi için keşif yapılmasını, bunun için dinlenen ve dinlenmeyen tanıkların olay yerinde ve keşif esnasında yeniden dinlenmesi gerektiği, kaybolan ve olay esnasını kaydeden görüntülerin mutlak suretle bulunarak dosyaya ibrazı gerektiği beyanları ile birlikte tevsii tahkikat talebinde bulundular.

'OLAYIN ÜSTÜ ÖRTÜLMEYE ÇALIŞILIYOR'
Elçi ailesi avukatları, "Gizli tanıklarla ispatlanmaya çalışılan onların sanık olmadığı ise bunun (gizli tanık dinlemenin) neye yaradığının ortaya konulması gerekir. Halen Tahir Elçi'nin öldürülmesi olayının üstü örtülmeye çalışılıyor" dedi.

Sanık polis, Fuat Tan'ın avukatı, eksiklikler giderildikten sonra tevsii tahkikat hakkında karar verilmesi şeklinde beyanda bulundu.

BASIN VE POLİSLERİN DİNLENMESİ YÖNÜNDE MÜTALAA 
Mütalaası sorulan savcılık,  olay yerindeki bazı basın ile polislerin tanık olarak dinlenilmesi yönünde mütalaada bulundu.

MAHKEME OCAK AYINA ERTELENDİ
Mahkeme,  TÜBİTAK'a müzekkere yazılarak silinen kamera kayıtları üzerinde inceleme yapılmasına, katılan vekillerinin talep ettiği dijital kayıtların yurtdışında incelenmesine, olay anında görevli tüm polislerin isim listesinin istenmesine, görevli bazı polislerin telefon kayıtlarının celbinin reddine,  olayla ilgili İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerince düzenlenen raporun celbine, keşif talebinin daha sonra değerlendirilmesine karar vererek duruşmayı 12 Ocak 2022'ye erteledi.