26 Nisan 2024 Cuma

Tahir Elçi Bakırköy Adliyesi önünde anıldı: Unutmayacağız

İstanbul'daki avukatlar, katledilmesinin yolunu açan soruşturmanın başlatıldığı Bakırköy Adliyesi önünde, 5. yılında Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'yi andı.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD),  Adalet Nöbeti, Avukat Dayanışması, Avukatlar Sendikası, Demokrasi İçin Hukukçular, Toplumsal Hukuk ve Sosyal Hukuk'un da aralarında olduğu avukat örgütleri, katledilişinin 5. yılında Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'yi andı.

Elçi'ye yönelik başlatılan linç kampanyasının ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, başlatılan soruşturmanın katliamın yolunu açtığına dikkat çeken avukatlar bu nedenle bu yılda Bakırköy Adliyesi önünde açıklama yaptı.

Tahir Elçi'nin fotoğraflarını taşıyan meslektaşları, saygı duruşu yaptı. Ardından hukuk örgütleri adına ÖHD İstanbul Şubesi Eşbaşkanı Arzu Kayaoğlu açıklama yaptı.

Yaşamını insan hakları ve barış mücadelesine adayan Elçi'nin göz göre göre siyasi bir cinayetle katledildiğini belirten Kayaoğlu, Elçi'nin katledilmesinin siyasi sorumlularının bugün, savaş politikasını derinleştirirken, hukuk ve tüm yargı mekanizmalarını da tekçi iktidar anlayışının en temel enstrümanı olarak belirlemeye devam ettiğini söyledi.

İktidarın avukatlara ve avukatlık mesleğine yönelik ideolojik saldırılarını hızla sürdürdüğünü de vurgulayan Kayaoğlu, haklarında açılan sayısız davalarla, müdafi kısıtlılığı, gözaltı ve tutuklama politikalarıyla karşı karşı kaldıklarını söyledi. Stajyer avukatların ruhsat haklarının gasp edildiğini, çok sayıda avukatın ise verilen cezalar nedeniyle tutuklu olduğun anımsatan Kayaoğlu, Türkiye Barolar Birliği'nin, sorumluluklarını yerine getirmek bir yana, hakim siyasal anlayışın yürütücüsü pozisyonunda iktidarın yanında yer aldığını ifade etti. 

'İKTİDAR VE TBB'NİN TAVRI TİMTİK'İN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU'
Avukatlar Ebru Timtik ile Aytaç Ünsal'ın adil yargılanma talebiyle ölüm orucu yaptığını ve Timtik'in yaşamını yitirdiğini de hatırlatan Kayaoğlu, avukatlar başta olmak üzere tüm çevrelerin ölüm orucundaki avukatların taleplerinin karşılanması çağrısına iktidarın, Adalet Bakanlığı'nın, hatta TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun da kulaklarını tıkadığını söyledi. Kayaoğlu, bu tavrın Timtik'in ölümüne neden olduğunu belirtti. 

'İLK DURUŞMADAN YARGILAMANIN NASIL SONUÇLANACAĞI BELLİ'
Tahir Elçi'nin katledilmesinden 4 yıl sonra, Diyarbakır Barosu'nun çabaları üzerine 2 polis hakkında dava açıldığını anımsatan Avukat Kayaoğlu, mahkemenin Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi'yi dinleme gereği dahi duymadığını, ilk duruşmadan daha yargılamanın nasıl sonuçlanacağının ortaya çıktığını söyledi.

'ELÇİ'Yİ UNUTMAYACAĞIZ'
Yargılamanın bağımsızlığını, hukukun üstünlüğünü savunan avukatlar olarak, adalet mücadelesi yürütürken temsil ettikleri toplumsal kesimlere dönük saldırılar karşısında başta Tahir Elçi olmak üzere, katledilen tüm meslektaşlarının yaşamları ve mücadelelerini referans aldıklarını vurgulayan Kayaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Yürüttüğümüz hak mücadelesinden vazgeçmek bir yana, bir adım dahi geri adım atmayacak, başta Kürt halkı olmak üzere ezilen Türkiye haklarının onurlu hukukçusu olan Baro Başkanımız Tahir Elçi'yi unutmayacağımızın sözünü veriyoruz." 

'YENİ TAHİR ELÇİLER DOĞUYOR, KATLEDENLER KORKSUN'
Ardından Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil konuştu. Elçi'nin planlı bir siyasi suikastle öldürüldüğünü vurgulayan Yeşil, şöyle devam etti: "Bu ne ilkti ne de son. Öldürerek, tutsak ederek, onlarca yıllık hapis cezaları vererek bir ülkenin aydınlık geleceğini karartmaya çalışanlar bilmeli; evine panzerlerle girip çocukları öldürdüğünüz bir ülkede, ormanları yağmalayıp para babalarına peşkeş çektiğiniz Çanakkale'de, Balıkesir'de, madenlerde katledip tazminatlarını dahi vermediğiniz Ege'de, Ermenek'te, derelerini yağmaladığınız Karadeniz'de, Batman'da, Iğdır'da, Hakkari'de, İstanbul'da, Edirne'de yeni Tahir Elçiler doğuyor.

Diyarbakır Barosu başkansız kalmadı, biz İzmir'den İstanbul'a, Diyarbakır'dan Ankara'ya kadar avukatlar olarak faşizme karşı buradayız demekten vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. 

Tahir Elçi'yi saygıyla anıyorum. Yeni Tahir Elçiler doğurmaya gebe Kürt, Türk, Arap ve tüm halkları selamlıyorum. Katledenler Korksun."

AYTAÇ: BU YARGILAMADAN ASLA ADALET ÇIKMAZ
Son olarak Avukat Kemal Aytaç konuştu. Elçi ile tanışma şansına sahip olduğunu söyleyen Aytaç, Elçi'nin iyi bir dost, barış ve insan haklarından ödün vermeyen bir hukukçu olduğunu kaydetti.

"Kendileriyle ilgili bir yazı yazıldığında, bir twit atıldığında insanları tutuklayanlar 5 yıldır Tahir Elçi'nin katledilmesi ile ilgili bir adım atmadılar" diyen Aytaç, dava sürecinin göstermelik bir oyun olduğunu belirtti. Aytaç, "Bu yargıdan, bu yargılamadan bir adalet çıkacağını asla düşünmüyoruz" dedi.

"Tahir Eçli ölümsüzdür", "Şehit namirin" sloganlarının atıldığı eylemde avukatlar, Elçi'nin anısına fotoğraflarının önüne karanfiller bıraktı.