28 Haziran 2024 Cuma

Tacize uğrayan stajyer sürüldü, fail yıllık izne çıkarıldı

Yeterli gerekliliği sahip olmadığı halde usulsüzce hastaneye sorumlu olarak atanan Mehmet Almaç, aynı hastanede çalıştığı kadınları taciz etti. Kadınlar, tacizi ses kaydıyla ortaya çıkarmasına rağmen Almaç'ın taciz suçunun üstü örtülmeye çalışıldı. Ancak Genç Sağlık-Sen'in şikayetleri ardından hakkında soruşturma başlatılan Almaç sorumlu görevden alınarak, yıllık izne çıkarıldı. DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Türkoğlu, Bakan Koca'nın derhal yanıtlaması üzerine verdiği soru önergesiyle konuyu gündeme taşıdı. 

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde bulunan Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesinde Tıbbi Sekreter Mehmet Almaç kadınları taciz etti, olayın üstü örtülmeye çalışıldı. Gerekli yeterliliğe sahip olmamasına rağmen Almaç, hastanenin Kan Merkezi, Radyoloji Kliniği, Laboratuvar ve Patoloji Poliklinik Hizmetleri Birim Sorumlusu olarak atandı. Almaç'ın, tacizde bulunduğu kadınlar ses kaydıyla olayı kamuoyuyla paylaştı.

Öte yandan kızının nişan bohçasını personellere hazırlatmasıyla gündeme gelen Destek ve Kalite Hizmetleri Müdürü Fatma Özdoğru'nun tacizi bildiği ve üstünü kapatmaya çalıştığı da belirtildi.

TACİZ FAİLİ YILLIK İZNE ÇIKARILDI
Almaç'ın tacizine uğrayan 17 yaşındaki bir stajyerin yeri değişti. Almaç'ın usulsüz atanması ve işlediği taciz suçuna yönelik, Genç Sağlık Sendikası (Genç Sağlık-Sen), hastane yönetiminde şikayet dilekçesi yazdı. Ancak Başhekimlik beyanlara ilişkin adım atmazken, İl Sağlık Müdürlüğü Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) yapılan şikayetlerin ardından konuyla ilgili idari soruşturma başlatıldı. İl Sağlık Müdürlüğünün soruşturması devam ederken, Almaç, poliklinik sorumluluğundan alındı ve yıllık izne çıkarıldı. 

TÜRKOĞLU'NDAN SORU ÖNERGESİ 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Melcisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın derhal yanıtlaması için verdiği soru önergesiyle üstü örtülmek istenen tacizi Meclis gündemine taşıdı. Türkoğlu, derhal yanıtlanması üzerine şu soruları yöneltti: 
🔹"Mehmet Almaç, gerekli yeterliliğe sahip olmamasına rağmen hangi gerekçe ile poliklinik
 sorumlusu yapılmıştır? Mehmet Almaç'ı poliklinik sorumlusu olarak atayan Fatma Özdoğru hakkında yasal ve idari işlem başlatılmış mıdır?
🔹Bakanlığınız konuya dair bir soruşturma başlatmış mıdır? Kadınları taciz ettiğine dair CİMER'e gelen şikayet sayısı kaçtır?
🔹Mehmet Almaç'ın birçok kadını taciz ettiğine dair hastane yönetimine kaç kez şikâyette bulunulmuştur? Hastane başhekimliği konuya dair neden soruşma başlatmamıştır?
🔹Almaç'ın tacizine uğradığı için 17 yaşındaki bir stajyerin yerinin değiştirildiği bilgisi doğru mudur? Doğru değil ise 17 yaşındaki stajyerin staj yerinin değiştirilme gerekçesi nedir?
🔹Söz konusu taciz beyanlarının Fatma Özdoğdu tarafından bilindiği ve tacizin üzerinin örtüldüğü beyanları doğru mudur? Doğru ise Fatma Özdoğdu hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?
🔹Mehmet Almaç hakkında adli soruşturma başlatılacak mıdır? Bakanlığınızın bu konuya dair bir girişimi olacak mıdır?
🔹Kadınları taciz ettiği beyan edilen Mehmet Almaç görevden alınacak mıdır? Yoksa sadece poliklinik sorumluluğundan alınarak hastanede çalışmasına izin mi verilecektir?
🔹Sağlık emekçisi kadınların yaşadığı şiddet, taciz ve mobingin önüne geçmek için bakanlığınız
tarafından hangi çalışmalar yürütülmektedir?"