16 Nisan 2024 Salı

Tabip odaları: Çocuğun cinsel istismarı affedilmez

TTB ve 48 tabip odası, kız çocuklarının kendilerine tecavüz eden kişilerle evlendirilmesine ilişkin düzenlemenin yeniden gündeme getirilmesine tepki gösterdi, "bu çocuk ve kadın haklarına ilişkin uluslararası sözleşmelere aykırıdır ve suçtur" denildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu ve 48 tabip odası, kız çocuklarının cinsel istismar failleriyle evlendirilmesine ilişkin düzenlemenin yeniden gündeme getirilmesine, "Çocuğun cinsel istismarı affedilmez" şeklinde tepki gösterdi.

Düzenlemenin ikinci yargı paketiyle Meclis gündemine getirileceği hatırlatılan açıklamada, yasanın, çocuk istismarcılarının evlilik yoluyla affını içeren tasarının hem tecavüzü cezasız bıraktığına hem de çocuk yaşta evliliği yasayla meşru hale getirdiğine dikkat çekildi. Açıklamada, "Bu tür girişimler, yaratılan fiili durumlar ve fiili duruma yasal kılıf oluşturma çabaları taraf olunan çocuk ve kadın haklarına ilişkin uluslararası sözleşmelere aykırıdır ve suçtur" denildi.

'ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRI'
Cinsel istismar da içinde olmak üzere çocuklara yönelik her tür istismarın suç olduğuna dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Kız çocuklarının erken yaşta zorla evlendirilmelerine ve kendisine tecavüz eden yaşça büyük cinsel saldırı failleriyle evlendirilerek failin affedilmesine yönelik her tür söylem ve girişim, toplumun çocuklara karşı ahlaki sorumlulukları açısından asla onaylanamayacak bir tutumdur. Bu tür girişimler, yaratılan fiili durumlar ve fiili duruma yasal kılıf oluşturma çabaları taraf olunan çocuk ve kadın haklarına ilişkin uluslararası sözleşmelere aykırıdır ve suçtur.

"Cinsel istismar suçunun ise hangi gerekçeyle olursa olsun affedilemeyeceği asla akıldan çıkarılmamalıdır. Devletin görevi, kız çocuklarını erken yaşta zorla evliliklere yönlendirmek ve cinsel istismar suçlularını geleneksel, göreneksel, dinsel doğmaların ardına sığınarak cezasız bırakmak değil, suçları önlemektir. Devletin kurumlarını ve erişkin toplumunu, çocuk haklarını ve çocukların üstün yararlarını koruma konusunda duyarlı davranmaya ve çaba göstermeye; başta kız çocukları olmak üzere çocuklara karşı görev ve sorumluluklarını acilen yerine getirmeye; onların bedensel, ruhsal, cinsel ve sosyal açıdan korunmasız durumlarını istismar eden, hayatlarını karartan girişimlere son vermeye çağırıyoruz."