18 Mayıs 2024 Cumartesi

'TAB Gıda işçisi köle değildir'

TAB Gıda kuryeleri kendilerine dayatılan esnaf kuryelik ve ağır çalışma koşullarına itiraz ederek Samsun'da eylem yaptı, köle olmadıklarını haykırdı.

DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası, Samsun Motorlu Kuryeler Derneği ve Restoran İşçileri Sendikası, TAB Gıda kuryelerinin güvenceli çalışma koşullarına kavuşması ve esnaf kuryelik dayatmasının son bulması için Samsun Bulvar AVM önünde eylem yaptı.

DİSK Gıda-İş Sendikası adına açıklama yapan Cihan Sezer, ülkenin dört bir yanında pek çok farklı sektörde direnen işçileri selamlayarak sözlerine başladı. TAB Gıda'ya bağlı Burger King, Popeyes, Sbarro, Arby's, Usta Pideci, Dominos, KFC ve Mc Donald's işçileri olarak yaşadıkları sorunların aynı olduğunu kaydeden Sezer, işçiler olarak bu sorunlara karşı güçlerini birleştirdiklerini söyledi.

'FİRMANIN SERVETİ BÜYÜRKEN SÖMÜRÜ DE YOĞUNLAŞIYOR'
Ata Holding'e bağlı TAB Gıda'da motokuryelerin yoğun bir esnaf kuryelik dayatması, mobbing ve baskıyla karşı karşıya olduğunu dile getiren Sezer, firmanın servetini büyütürken, sömürüsünü de yoğunlaştırdığını kaydetti.

İşçilere esnaf kurye modeli dayatıldığına belirten Sezer, bunu kabul etmeyen işçilere yıldırma politikası uygulandığını vurguladı. Sezer, esnaf kurye modelinin güvencesizlik ve tazminat hakkı gaspı içerdiğini aktararak, bu modelde kuryelerin olası bütün kaza ve masraflarla baş başa bırakıldığını dile getirdi.

Sezer, HepsiBurada, Trendyol ve Yemeksepeti kuryelerinin direnişlerini hatırlattı DİSK Gıda-İş olarak TAB Gıda'da bu hak gaspına karşı işçilerin birliğini sağlayarak haklı mücadeleye sonuna kadar destek vereceklerini kaydetti.

"TAB Gıda işçisi köle değildir, kuryeler köle değildir, dayatılan kölelik koşullarını asla kabul etmiyoruz" diyen Sezer, çalışanların hak ettiği ücret ve iş güvencesinin sağlanarak insanca çalışma koşulları oluşturulmasını istedi. Sezer, TAB Gıda'nın karına kar kattığını belirterek, kazançtan pay istediklerini vurguladı.

"Fast food işçisi olarak yarış atı değiliz, performans uygulaması ile bizi yarıştırmayın. Rekabet değil, insanca çalışma istiyoruz" diyen Sezer, tüm işçilere örgütlenme ve hak alma mücadelesine katılma çağrısı yaptı.

'KURYELER ARTIK NEFES ALAMIYOR'
Samsun Motorlu Kuryeler Derneği adına söz alan Cem Burak, kuryelerin artık nefes alamadığını belirterek, sadece yemek, ilaç, kargo ve evrak değil can da taşıdıklarını kaydetti.

Dayatılan esnaf kurye modeliyle yıllık izinleri ve sosyal haklarının gasp edildiğini dile getiren Burak, tüm masrafların kuryelere yıkıldığını ifade etti. Burak, esnaf kuryelerin masraflarla başa çıkabilmek için çok yoğun çalıştığını ve kaza risklerinin arttığını vurguladı, "Dayatılan bu sisteme dur demek, bizden sonraki nesiller için de boynumuzun borcu, mirasımızdır" dedi. Patronların ise sosyal medya reklamlarıyla esnaf kuryelik hakkında yanlış bir algı yarattığını ifade eden Burak, büyük firmaların gençleri bu şekilde sömürdüğünü söyledi.

Burak, tüm kuryeleri sendikalaşmaya ve birlik olmaya davet etti.