23 Nisan 2024 Salı

Syriza hükümetine çağrı: Gürlek ve Yeler serbest bırakılsın

Yunanistan Eylem Birliği Türkiye/Kürdisan, Yunanistan hapishanelerinde tutulan Türkiyeli devrimciler Abdullah Gürlek ve Vedat Yeler'in durumu ile Türkiye'ye yasadışı iadelere ilişkin yazılı açıklama yaptı.
 
Açıklamada Yunanistan'ın, son süreçte Türkiyeli ve Kürdistanlı devrimcilere yönelik göçmenlik karşıtı politikalarla birlikte baskı ve saldırılarını arttırdığı kaydedildi. Sınırda, mültecilere yönelik işkence ve Türkiye’ye iade etme haberlerinin arttığı belirtilen açıklamada, mültecilerin, kamplarda gayri insani koşullarda tutulduğu, kadın ve çocukların taciz edildiği vurgulandı.
 
Yunanistan’a iltica etmek isteyen ve politik kimlikleri açık kişilerin yasadışı bir biçimde Türkiye’ye iade edildiklerinde, baskı ve işkenceye maruz kaldığı, tutuklandığı kaydedilen açıklamada, bu pratiklerin İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından da rapor edildiğine dikkat çekildi. 
 
Açıklamada, maskeli, belirgin armaları olmayan üniformalar giymiş kişilerin insanlık dışı ve sistematik saldırılarına karşı aile ve dostlarına yardımcı olmaya çalışanların Yunan devleti tarafından "kaçakçılık" ile suçlandığı ifade edilirken, son olarak Abdullah Gürlek ve Vedat Yeler adlı devrimcilerin 13 Şubat’ta gözaltına alınıp tutuklandığı ve hala tutsak olduğu ifade edildi. 
 
Söz konusu politikaların  dünya genelinde ve Avrupa ülkeleri özelinde yükselen ırkçı, faşist, göçmen karşıtı politikalardan bağımsız olmadığı ifade edilen açıklamada, "Avrupa ülkeleri, her fırsatta TC ve 'Faşist Erdoğan diktatörlüğü'nden bahsetmekte ancak bu pratikleriyle faşizmin baskı, işkence ve hapsetme politikalarına ortak olmaktadır" denildi. 
 
Yunan devletini ve Syriza hükümetini, mültecilere, Türkiyeli ve Kürdistanlı devrimcilere yönelik politikalarına derhal son vermeye çağıran Birlik, "Özellikle politik kimlikleri açık olan ve iltica talebinde bulunan kişilerin tutukluluğuna son verilmeli, yasadışı bir şekilde Türkiye'ye iade edilmesi durdurulmalıdır" dedi.