8 Mayıs 2024 Çarşamba

Suruç şehitleri Elazığ ve Mardin'de anıldı

Suruç katliamında ölümsüzleşen Cebrail Günebakan Elazığ'da, Emrullah Akhamur ve Murat Yurtgül ise Mardin Kızıltepe'deki mezarları başında anıldı. Anmalara Suruç aileleri, SGDF, ESP, HDP üyeleri ve milletvekilleri katıldı. Anmalarda, Suruç şehitlerinin mirasına sahip çıkma sözü verildi, "Adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Suruç katliamında ölümsüzleşen Cebrail Günebakan Elazığ Karakoçan'da bulunan mezarı başında anıldı. Anmaya Suruç aileleri, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri ile yerine kayyum atanan Peri Belediye Başkanı Orhan Çelebi de katıldı.

ANNE GÜNEBAKAN: SURUÇ'UN HESABI SORULACAK
Anmada konuşan Cebrail Günebakan'ın annesi Haskar Günebakan, "Bu hesap er ya da geç sorulacak" dedi.

AYDIN: KARDEŞLİK KENTİNİ BÜYÜTMEK İÇİN YOLA ÇIKTIK
Anmada konuşan katliamda yaşamını yitiren Çağdaş Aydın'ın babası, Suruç yaralısı Feti Aydın, kardeşlik kentini büyütmek için Kobanê'ye doğru yola çıktıklarını söyledi. Gençlik örgütlerinin "Suruç için adalet herkes için adalet" kampanyasını ortak yürüttüklerini kaydeden Aydın, birleşik mücadelenin önemine vurgu yaptı.

KARA: CEBO KAMPANYANIN TEMEL ÖRGÜTLEYİCİSİYDİ
SGDF MYK üyesi Tanya Kara'da anmada yaptığı konuşmada, katliamın üzerinden 6 yıl geçtiğini, acılarının ve öfkelerinin aynı olduğunu söyledi. Cebrail Günebakan'ın gençlik önderi olduğunu söyleyen Kara, "O, 33'lerin eyleminin işaret fiseklerindendi, 'Beraber savunduk, beraber inşa edeceğiz' kampanyasının temel örgütleyicisi, uygulayıcısıydı" dedi.

Kobanê'yi inşa çalışmasının 33'lerin ve yoldaşlarının eylemi olduğunu kaydeden Kara, "Cebo sınırsız devrimciliğin ve adanmışlığın örneğidir. Gençliğin devrimci prototipidir. Büyük küçük iş demeden devrimci görevleri ile sade ve mütevazı bir ilişki kurardı. Yıkılmış bir kent, okulsuz, hastanesiz kalmış çocuklar... Bizim görevimiz Kobanê'ye bir devrimin inşasını örgütlemeye gitmektir netliği ile Kobanêli çocuklara doğru düştü yola" diye konuştu.

33'lerin uğruna yola çıktığı çocukların büyüdüğü, devrimin tohum olarak düştüğü toprakta filizlendiğini belirten Kara, "Kobanê'nin sokakaklarında, ormanlarında, kreşlerinde yaşıyor isimleriniz. Şimdi uğruna mücadele ettiğiniz cocuklar bayrakları devraldı. 33'lerimize söz veriyoruz, Suruç'un hesabını soracağız" diye kaydetti.

YURTGÜL VE AKHAMUR MEZARLARI BAŞINDA ANILDI
Suruç'ta ölümsüzleşen Emrullah Akhamur ve Murat Yurtgül ise Mardin Kızıltepe'deki mezarları başında anıldı. Anmaya Murat Yurtgül'ün ailesi, HDP Mardin il ve Kızıltepe ilçe örgütü üye ve yöneticileri ile, HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) MYK üyesi Satiye Ok katıldı.

DÜNDAR: MÜCADELEMİZİ ZAFERE KADAR SÜRDÜRECEĞİZ
HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, Suruç katliamını gerçekleştirenleri çok iyi tanıdıklarını söyledi, "Onlar çete devlet düzeni bizlere düşmanlık etmeye devam ediyor. Dün Suruç'tu, bugün Deniz Poyraz katlediliyor. Bizler artık hiçbir gencimiz, insanımız öldürülmesin mücadelemizi zafere kadar sürdüreceğiz" dedi.

ANNE YURTGÜL: ONLARIN MİRASINA SAHİP ÇIKACAĞIZ
Anmada konuşan Murat Yurtgül'ün annesi Şemse Yurtgül, 6 yıldır adalet aradıklarını söyledi, adalet talebini mahkeme salonlarında yükselttiklerini belirtti. Adaletin sağlanması için bir adım bile atılmadığına dikkat çeken anne Yurtgül, "Katileri koruyorlar. Katil Kürdüm demişti mahkeme salonunda. Bu Kürt değil, böyle birisine insan  bile diyemeyiz" dedi.

Asla affetmeyeceklerini belirten anne Şemse Yurtgül, "Onların bize bıraktığı mirasa sahip çıkacağız, adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

OK: KATLİAMIN ARKASINDAKİ GÜÇLERİ BİLİYORUZ
SKM MYK üyesi Satiye Ok da, SGDF üyelerinin, IŞİD barbarlığına direnen ve yıkılan Kobanê kentini yeniden inşa etmek, Kürt halkıyla dayanışmak için yola çıktıklarında katledildiklerini hatırlattı.

Daha önce de benzer katliamlar yaşandığına işaret eden Ok, "Bu saldırıların arkasındaki güçleri faili meçhul cinayetlerden biliyoruz, Pirsus katliamı sonrasında yaşananlardan biliyoruz. Tam 6 yıldır 33 düş yolcumuzun yoldaşları olarak sokak sokak adalet mücadelesini büyütmeye çalışıyoruz. Ve bir kez daha onların düşlerine ve ideallerine bağlılık sözü veriyoruz. Pirsus için adalet herkes için adalet demeye devam edeceğiz" dedi.