27 Nisan 2024 Cumartesi

Suruç şehidi Pirinç'in anmasını takip eden gazeteciye verilen hapis cezası Meclis'e taşındı

Suruç şehidi Okan Pirinç'in anmasına yönelik polis saldırısında haber takibi sırasında gözaltın alınan, aralarında gazetecilerin de olduğu 7 kişinin yargılandığı davada karar çıktı. Basın kartlarını sunmalarını ve haber takibi yaptıklarını kanıtlamalarına rağmen gazetecilere on ay hapis cezası verildi. HDP Milletvekili Hatimoğulları, anayasaya aykırı bu kararı Meclis gündemine taşıdı. 

Devletin Suruç katliamı eylemleri ve Suruç şehitleri anmalarına yönelik saldırıları ilk günden bu yana sürüyor. Suruç davası, Ankara katliamı davasından tutuklu olan tek sanık Yakup Şahin'e tüm sorumluluk yüklenerek gerçek faillerin korunarak kapatıldı. Ancak Suruç anmalarına ve eylemlerine yönelik polis saldırısında gözaltına alınanlara yönelik iktidarın "intikam" politikası devam ediyor. 

Suruç şehidi Okan Pirinç'in 7. günü için Hatay'ın Samandağ ilçesi Karaçay'da düzenlenen anma törenine birçok basın emekçisiyle birlikte katılım gösteren Sovtna gazetesi kurucusu ve HRT muhabiri Ali Arslan Dadük ve yine HRT muhabiri Can Bedros Çapar haber takibi yaparken gözaltına alınmıştı.

2017 yılında başlatılan dava sürecinin sonucunda, Çapar ve Dadük'e gözaltına alınan 7 kişi  ile birlikte 10 ay hapis cezası verildi. Dava sürecinde gazetecilerin mahkemeye sunduğu dosyada basın kartlarının yer almasına rağmen anayasaya aykırı biçimde 10 ay cezaya hükmedildi.

Basın emekçilerinin tüm bilgi kaynaklarına serbestçe ulaşma ve kamu yaşamını belirleyen, halkı ilgilendiren tüm olayları izleme ve araştırma hakkına sahip olduğunu kaydeden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Tülay Hatimoğulları, verilen cezaya tepki gösterdi. 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün derhal yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi veren Hatimoğulları, halkın haber alma özgürlüğü ve protesto hakkının kısıtlanamayacağını kaydetti. 

Hatioğulları'nın yönelttiği sorulardan öne çıkan ise şunlar:
"Mahkemeye sunulan basın kartlarına rağmen basın emekçilerine neden ceza verilmiştir?
İŞİD saldırısında hayatını kaybeden Okan Pirinç'i anmak istemek suç mudur? Anmaya
katıldığı için gözaltına alınıp, ardından yargılanan yurttaşlara neden ceza verilmiştir?"