9 Mayıs 2024 Perşembe

Suruç şehidi Büşra Mete'ye mezarı başında 'devrim' sözü verildi

33 düş yolcusundan Büşra Mete, mezarının başında anıldı. Mücadele hayatının aktarıldığı Büşra'nın, kendinden öncekiler gibi ömrünü devrim mücadelesine adadığı kaydedildi. Büşra'nın mezarı başında, 33 düş yolcusunun düşlerini gerçekleştirme sözü verildi. 

Suruç katliamında yaşamını yitiren 33 düş yolcularından Büşra Mete, Pendik'te bulunan Şeyhli mezarlığındaki mezarı başında anıldı. 

"Suruç şehitleri ölümsüzdür" pankartının açıldığı mezar anmasında; Büşra'nın fotoğrafı ve karanfiller taşındı. HDP, ESP, SGDF, Devrimci Parti, AKA-DER, YAKA-DER üyelerinin de katıldığı anma, Büşra Mete şahsında 33 düş yolcusu ve devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

Söz alan ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ebru Yiğit, 9 yıl önce Ortadoğu'da emperyalistlerin, bölge işbirlikçilerinin ve IŞİD'in Ortadoğu'yu kan gölüne çevirme politikalarına karşı bir ışık parladığını hatırlattı. Yiğit, Rojava kadın devriminin sadece Ortadoğu halkları için değil Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da dünya ezilenlerine, işçi sınıfına, gençliğe, kadınlara eşit ve özgür yaşama umudunu büyüttüğünü kaydetti. 

'ROJAVA DEVRİMİNİ CAN FEDA SAVUNDULAR'
Birçok ülkeden Rojava devrimine akın akın gençlerin, kadınların gittiğini anımsatan Yiğit, "Onlardan bazıları 33 düş yolcularının yoldaşları, Gezi'nin çocuklarıydı. Aynı inat, irade ve aynı umutla Rojava devrimine koştular. O ışığı Türkiye'deki ezilen halklarla buluşturmak istediler. Birçoğunu o onurlu yolda toprağa verdik. Çünkü onlar Rojava devrimini can feda savundular" dedi. 

33 düş yolcusunun 6 yıl önce Rojava devriminin yıl dönümünde, kendi yoldaşlarının ayak izlerine basarak devrime dokunmak için yola çıktıklarının altını çizen Yiğit, "Kendilerinden önceki komünistlerin, devrimcilerin, sosyalistlerin düşlerinin kuşanarak yola çıktılar. Heybelerinde o düş, irade, umut vardı. Ama yolları Amara Kültür Merkezi'nde devlet destekli IŞİD katliamıyla kesildi. 6 yıldır onların düşünü onlardan sonra gelenler, yoldaşları devam ettiriyor. Bu düşün bir parçası, Suruç için herkes için adalet istemek" diye konuştu.  

'SÖZ VERİYORUZ, HİÇBİR DÜŞÜNÜZ YARIM KALMAYACAK'
Bir arada, cins özgürlükçü bir yaşamın kurma düşünü kuşanan Büşra Mete'nin de kendinden öncekiler gibi ezilen halkların kendisine ihtiyacı olduğunu düşündüğünden onların yanında olduğunu belirten Yiğit, şöyle devam etti: "Gencecik ömrünü, yaşam iradesini Kobanê çocuklarıyla buluşmaya giderken kaybetti. Biz buradan bir kez daha başta 33 düş yolcusuna, Büşra Mete'ye, Rojava'da hayatını kaybedenlere söz veriyoruz; hiçbirinizin düşü yarım kalmayacak. Bu topraklara kanla gözyaşıyla beslenenlere inat; özgürlüğü, barışı, eşit bir yaşamı getireceğiz. O gün geldiğinde düşleriniz gerçekleşecek."

Yiğit'in ardından söz alanlar Büşra Mete'yi ve onun mücadele hayatını anlattı. 33'lerin düşlerinin birleşik mücadeleyle gerçekleşeceğinin altı çizilen anma sloganlarla sona erdi.