21 Mayıs 2024 Salı

Suruç katliamının 81. ayında: 33'lerin hesabını soracağız

Suruç katliamının 81. ayında 33'leri anan Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç davasında yaşanan hukuksuzlukları hatırlattı. Tüm zorluklara ve engellemelere rağmen gerek sokakta gerekse mahkeme salonlarında adalet mücadelesini sürdürdüklerinin altını çizen Suruç yaralısı Türkay, 1 Haziran'da görülecek Suruç davasının önemine dikkat çekti ve birlikte mücadeleye çağırdı. 

Gezi'nin çocuklarıyla Rojava'nın çocuklarını buluşturmak, IŞİD tarafından yakılıp yıkılan Kobanê'yi yeniden inşa için çıktıklar yolda, Urfa'nın Suruç ilçesinde bulunan Amara Kültür Merkezi'nde IŞİD'in düzenlediği canlı bomba saldırısının ardından adalet mücadelesi sürüyor. 20 Temmuz 2015'te aramızdan ayrılan 33 kızıl karanfil ölümsüzlüğünün 81. ayında bir kez daha Kadıköy Halitağa Caddesi'nde anıldı. 

Suruç Aileleri İnisiyatifi'nin çağrısıyla düzenlenen anmaya Suruç yaralıları,  tanıkları, 33'lerin yoldaşları ve çok sayıda kişi katıldı. 33 düş yolcusunun fotoğraflarının yer aldığı "Kalplerimiz adalet için atsın" yazılı pankartın açıldığı eylemde, 33'lerin fotoğrafları taşındı.

TOPALOĞLU: 81 AYDIR SOKAK SOKAK ADALET MÜCADELESİ YÜRÜTÜYORUZ
Suruç Aileleri İnisiyatifi adına söz alan Emrah Topaloğlu, 81 aydır sokak sokak Suruç için adalet mücadelesi yürüttüklerini kaydetti. Suruç davasında yaşananları hatırlatan Topaloğlu, yeni gelen heyetle birlikte taleplerinin hala geçerli olduğunu vurguladı. Avukatlar ve ailelerin çabasıyla bulunan delillerin dosyaya konmasını, olay yerinin fotoğraflarını çeken Abdullah Ömer Arslan'ın sanık olarak dinlenmesini, dosyadan ayrı olarak "görevi kötüye kullanmak" suçundan ifade veren polislerin ifadelerinin dosyaya eklenmesini ve en önemlisi dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun mahkemede dinlenmesini isteyen Topaloğlu, Davutoğlu'nun "7 Haziran-1 Kasım arası olanları açıklarsam kimse oturduğu yerde oturamaz" sözlerini hatırlattı. 

TÜRKAY: DÜŞ YOLCULARIMIZIN HESABINI SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Suruç katliamı yaralılarından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Koray Türkay basın açıklamasını okudu. Katliamdan bu yana adalet mücadelesini tüm zorluklara ve engellemelere rağmen inatla sürdürdüklerinin altını çizdi ve şöyle devam etti: "Katliam davasının bir sonraki duruşması 1 Haziran 2022'de Urfa'nın Hilvan ilçesinde bulunan hapishane kampüsünde görülecek. 81 aydır hesap sorma mücadelemizde yanımızda olan dostlarımızı, katliam davasının gelinen yeni aşamasında da hukuki yollarla da yanımızda olmaya bekliyoruz. Toplumun tüm kesimlerince sahiplenilen bu davada kurumsal olarak da müdahil olmanın davanın seyrini bütünüyle etkileyeceğini düşünüyoruz. Tüm duyarlı kamuoyunu bu davayı izlemeye çağırıyor, daha önce müdahillik talepleri ret edilen kurumların ve siyasi partilerin 1 Haziran duruşmasında yeniden müdahillik talebinde bulunmalarını bekliyoruz. 33 düş yolcumuz için sokaklarda olduğu gibi mahkeme salonlarında da adalet demeye, onların hesabını sormaya devam edeceğiz." 
 


Basın metnini ardından 33 düş yolcusu için sessiz oturma eylemi yapıldı. Suruç şehitlerinin isimlerini tek tek sayıldığı eylemde, "Yaşıyor" yanıtı verildi. 

Eylem, "Suruç için adalet, herkes için adalet", "Suruç şehitleri ölümsüzdür", "Suruç'un hesabı sorulacak" sloganlarıyla sona erdi.