19 Mayıs 2024 Pazar

Suruç katliamı davasında yeni hukuksuzluk: 14. duruşma müşteki avukatlar olmadan görülecek

Suruç davasında 13 celse boyunca her türlü hukuksuzluğa imza atan mahkeme heyeti, 14. duruşmada da tutumunu değiştirmedi. Yeni bir hukuksuzluğa imza atan mahkeme heyeti, duruşmaya müşteki avukatları almadı.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nin (SGDF) çağrısıyla Kobane'yi yeniden inşa etmek için çıktıkları yolda Amara Kültür Bahçesi'nde katledilen devrimci sosyalist, anarşist ve yurtsever 33 Düş Yolcusu'nun 58 aydır adalet mücadelesi sürüyor. 

Bugüne kadar görülen 13 duruşmadan bir arpa boyu yol kat edilmedi. Urfa'da bulunan Hilvan Hapishanesi'nin kampüsünde gözlerden ırak görülmeye başlanan duruşma ailelerin tanımlamasıyla bir tiyatrodan ibaret kaldı.

Duruşma salonuna her girişte "ince arama"ya kadar vardırılan aramalar, telefonların içeri sokulmaması, heyetin ailelerin ve yaralıların acılarını alaya alacak şekilde sorulan her soru, kürsüde konuşan Suruç gazileri hakkında açılan soruşturmalar, tek sanık Yakup Şahin'in taleplerine göre yürütülen duruşmalar... 13 celsede bir arpa boyu yol alınmadığı gibi bizler de 58 ay boyunca adaletsizliğin her türlüsü yaşadı.

13 celse boyunca katliam öncesi ve sonrasına ilişkin görüntülerin tamamı dosyaya getirilmedi, görüntüler üzerinde bilirkişi incelemesi yapılmadı, Abdullah Ömer Arslan hakkında suç duyurusunda bulunulmasına rağmen birleştirme işlemleri dahi tamamlanmadı. Canlı bomba Şeyh Abdurrahman Alagöz'ü Suruç'a getiren ve katliam anında yaptığı el işaretiyle eylemin gerçekleşmesi için talimat veren Abdullah Ömer Arslan, soruşturma aşaması boyunca özel olarak korundu. Arslan hakkında müşteki avukatlarının ısrarları sonucu ancak tanık olarak dinlendiği 11. celsedeki çelişkili ifadeleri ve daha sonra dosyaya giren belgeler sonucunda suç duyurusunda bulunuldu. Fakat mahkeme hala soruşturmanın akıbetini takip etmedi ve birleştirme işlemlerini tamamlamadı. 

Katliam faili olan Abdullah Ömer Arslan'a, adeta kaçabilmesi için bugüne kadar herhangi bir gözaltı ya da tutuklama tedbiri uygulanmadı. Tıpkı katliam günü insanlar tarafından yakalanıp, gözaltına alındıktan bir süre sonra serbest bırakılması gibi...

Bugün Suruç davasının 14. celsesi görülecek. Fakat müşteki avukatları olmadan! Pandemiyi bahane eden mahkeme heyeti katliamdan sağ kalanları zerre düşünmeden her türlü hukuksuzluğa imza atarken, 14. duruşma bulaş riski gerekçesiyle müşteki avukatlarının katılımı olmadan görülecek.