23 Nisan 2024 Salı

Suruç katliamı 90'ıncı ayında: Katiller değil adalet arayanlar cezalandırılıyor

Suruç katliamının 90'ıncı ayında bir araya gelenler, mahkemelerin katilleri değil adalet arayanları cezalandırdığını vurguladı ve tüm failler cezalandırılıncaya kadar adalet arayışının süreceğini kaydetti.

DAİŞ çetesi ve Türk devletinin işgal saldırılarında yıkılan Kobanê'yi yeniden inşa için çıktıkları yolda, 20 Temmuz 2015'de Urfa'nın Suruç ilçesinde DAİŞ'in canlı bomba saldırısıyla katledilen 33 düş yolcusu katliamın 90'ıncı ayında Kadıköy Halitağa'da anıldı.

Suruç Aileleri İnisiyatifi tarafından gerçekleştirilen anmaya Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü'nün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

90'ıncı ay basın açıklamasını Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) MYK üyesi Sinem Çelebi okudu. Katliamın tüm sorumlularının cezalandırılması için aylardır adalet mücadelesi yürüttüklerini söyleyen Çelebi, bu ülkede yaşanan tüm katliamlara dair adalet talebini de sahiplendiklerinin altını çizdi.

'HRANT İÇİN ADALET İSTEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Dün katledilişinin 16'ncı yıldönümü olan Ermeni gazeteci Hrant Dink'i anan Çelebi, mahkeme sürecinde katillerin aklandığına işaret ederek Hrant için de adalet istemekten asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Gezi direnişinde polisler tarafından katledilen Ali İsmail Korkmaz ve 2017 Diyarbakır Newroz'unda polis kurşunuyla katledilen Kemal Kurkut davalarında çıkan kararlara tepki gösteren Çelebi, yakın zamanda duruşmaları görülen Şenyaşar ailesi ve 10 Ekim Ankara Gar katliamı davalarında da adaletin sağlanmadığını belirtti.

'KATİLLER AKLANIYOR ADALET ARAYANLAR HAPSEDİLİYOR'
Çelebi, şöyle devam etti: "Peş peşe görülen bu davalardan çıkan kararlardan da anlaşılacağı gibi mahkemeler davaları aydınlatmaktan ve sorumluları cezalandırmaktan uzaktır. Gerçek adalet mahkeme salonlarında değil halkın vicdanlarında sağlanacaktır. Adaletsizlik sadece katliam davalarında değil yaşamın her alanında karşımıza çıkıyor. Gerçek katiller bir bir aklanırken adalet arayanlar hapishanelere konuluyor."

'BESRA EROL SERBEST BIRAKILSIN'
Suruç'ta ölümsüzleşen Evrim Deniz Erol'un annesi Besra Erol'un ilerleyen yaşına ve onlarca hastalığına rağmen tutsak edildiğine işaret eden Çelebi, hasta tutsakların hapishanelerde ölüme terk edilmesine tepki gösterdi. Her yıl onlarca hasta tutsağın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Çelebi, Besra Erol'un derhal serbest bırakılmasını istedi.

'EFE ÇATALBAŞ'IN TALEPLERİ TALEPLERİMİZDİR'
Suruç katliamı yaralılarından Efe Çatalbaş'ın ise tutulduğu Afyon T Tipi Hapishanesinde yoğun hak ihlalleri yaşandığını dile getiren Çelebi, "Suruç yaralımız Efe Çatalbaş'ın da aralarında olduğu 6 kişi yayın ve kitap yasaklarına, güvenlik soruşturması adı altında ziyaretçilerin yasaklanmasına ve keyfi disiplin cezalarıyla infazların yakılmasına karşı açlık grevine başladı. Suruç yaralımız Efe Çatalbaş yalnız değildir" ifadelerini kullandı.

Çatalbaş'ın taleplerini sahiplendiklerini söyleyen Çelebi, Çatalbaş başta olmak üzere tüm tutsakların hapishane koşullarının düzeltilmesini ve keyfi uygulamaların son bulmasını istedi.

Anma boyunca, "Suruç için adalet herkes için adalet", "Suruç şehitleri ölümsüzdür" sloganları atıldı.

Suruç katliamında ölümsüzleşenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde, katliamda yaşamını yitiren 33 Düş Yolcusunun isimleri sayıldı, "Yaşıyor" diye haykırıldı.