27 Nisan 2024 Cumartesi

Suruç katliamı 77. ayında: Umudunuzu diri tutun, hesap soracağız

Suruç Aileleri İnisiyatifi, 2021 yılının son Suruç oturmasını gerçekleştirdi. Katliamın 77. ayında bir araya gelen çok sayıda kişi, bir yılda yürütülen adalet mücadelelerinde yaşanan hukuksuzlukları hatırlattı. Anmada, 2022 yılının hesap sorma yılı olacağı vurgulandı. 

Gezi'nin çocuklarını devrimin çocuklarıyla buluşturmak, Rojava kadın devrimine dokunmak ve IŞİD'in yakıp yıktığı Kobanê'yi inşa etmek için çıktıkları yolda katledilen düş yolcularının aramızdan ayrılışının 77. ayı. 

Urfa'nın Suruç ilçesinde bulunan Amara Kültür Merkezi'nde IŞİD-MİT ortaklığıyla düzenlenen canlı bomba saldırısında 33 kişi ölümsüzleşmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Katliamın hemen ardından kurulan Suruç Aileleri İnisiyatifi'nin adalet mücadelesi  tüm engellemelere rağmen sürüyor. 

Kadıköy'deki Halitağa Caddesi'nde her ayın 20'sinde yapılan eylemde bu ay 2021 yılının son eylemi düzenlendi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Sözcüsü Çiçek Otlu, Sosyalist Gençlik Dernekleri Eşbaşkanları Yaren Tuncer ve Okan Danacı ve çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, "Kalplerimiz adalet için atsın" yazılı pankart ile 33'lerin fotoğrafları taşındı. 

ENCÜ: 2022 YILI KATLİAMLARDAN HESAP SORMA YILIDIR
Söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü: Roboski'den  tutun Suruç'a, 10 Ekim Gar katliamı, Maraş katliamı, Sivas katliamı başta olmak üzere çok sayıda katliamın faillerinin cezasızlık politikasıyla korunmak istendiğini vurguladı. Yargılama olduğu takdirde ucunun ülkeyi yönetenlere dokunacağının altını çizen Encü, "Biliyorlar çünkü biliyorlar, kendileri tasarlıyorlar bu katliamları. Dolayısıyla toplumsal barışımıza huzurumuza bu katliamlarla helal getirmeye çalışıyorlar. Bizler de bu köhnemiş zihniyete, katliamcı zihniyete karşı her yerde sesimizi yükseltmeye çalışacağız. Yeter ki umudunuzu diri tutun, 2022 yılı katliamları gerçekleştirenlerden hesap sorma yılıdır" diye vurguladı. 

 

Suruç katliamının 77. ay oturumunda konuşan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, Roboski’den tutun Suruç’a, 10 Ekim Gar katliamı, Maraş katliamı, Sivas katliamlarının cezasızlık politikasıyla üstünün örtülmek istendiğini kaydetti. Encü, "Mutlaka hesap soracağız" dedi. pic.twitter.com/PwX9n3Tqfu

— ETHA (@etkinhaberetha) December 20, 2021

 

'ANKARA'DA SALDIRIYA UĞRADIK'
Suruç'ta ağır yaralanan Koray Türkay, 77. ayın basın metnini okudu. 2021 yılı adalet mücadelesini özetleyen Suruç katliamının yıl dönümünde seslerini adalet arayan ailelerle birleştirmek için 4 koldan Ankara'ya gittiklerini hatırlatan Türkay, "Bizimle birlikte adalet arayan ailelerin adalet çığlığını 10 Ekim Ankara Gar katliamında yaşamını yitirenlerin aileleri ile birleştirmeyi amaçladık. Ancak yapmak istediğimiz bu buluşma daha başından itibaren engellenmeye çalışıldı. İstanbul'dan Ankara'ya yürümek isteyen adalet arayışçılarımız gözaltına alındı. Gözaltından çıktıktan sonra yola devam eden arkadaşlarımız ve ailelerimize bu kez Ankara polisi saldırarak gözaltına almış, Ankara Garı önünde anma yapmamızı engellemişti" dedi.

'20 TEMMUZ'DA 33 ARKADAŞLARI İŞKENCEYLE GÖZALTINA ALINDI'
Her yıl dönümünde olduğu gibi bu yılda 20 Temmuz günü Halitağa Caddesinde katliamı protesto etmek ve düş yolcuların anmak için toplandıklarını ancak anma sonrası Süreyya Operası önüne yürümek isteyen 33'lerin yoldaşlarının işkenceyle gözaltına alındığını vurgulayan Türkay, "Suruç katliamı davası 6,5 yıldır devam ediyor. Aradan geçen 6 yılda tutuklu sanık Yakup Şahin'e verilen göstermelik cezanın dışında katliamın planlaması ve hayata geçirilmesi sürecinde kimlerin parmağı olduğu açığa çıkarılmadı. Katliam dosyasında bunlar yaşanırken Suruç için adalet isteyen ailelerimiz ve Suruç yaralılarımız hala hapishanedeler" diye konuştu.

Maraş, 19 Aralık ve Roboskî katliamında katledilenleri anan Türkay, şöyle devam etti: "2015 yılında Şırnak'ta sokak ortasında katledilen Taybet ana  ile ilgili açılan bütün davalar sonuçsuz kalmış. Onu kimlerin katlettiği açığa çıkarılmamış, yaralı haldeyken olay yerine çağrılan ambulansın gelmemesinde ihmali bulunanlar cezalandırılmamıştır. Bundan 11 yıl önce Artvin Hopa'da polisin sıktığı biber gazı sonucu hayatını kaybeden Metin Lokumcu'nun davası bugün Trabzon'da görülüyor. 13 sanık polisin yargılandığı davada taleplerin hiçbiri kabul edilmiyor. 2021 yılını geride bırakıyoruz."

'2022 YILINDA DA ADALET MÜCADELESİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
2021 yılının adalet mücadelelerinin sıkça gündeme geldiği bir yıl olduğunu ve  bu yıl boyunca gittikleri her yere adalet mücadelesini taşıdıklarının altını çizen Türkay, "Bu yıl olduğu gibi 2022 yılında da adalet mücadelemizden vazgeçmeyecek, 33 düş yolcumuzu şehir şehir, sokak sokak anmaya devam edeceğiz" vurgusu yaptı. 

Basın metni sonrasında 33 düş yolcusu anısına sessiz oturma eylemi yapıldı. Eylem, Suruç şehitlerinin isimlerinin sayılması ve "Yaşıyor" denilerek sonlandı.