18 Mayıs 2024 Cumartesi

Suruç için adalet mücadelesi yürütenler Ankara'ya yürüyor

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç katliamının 6. yılında 33'lerin Kobanê'ye doğru yola çıktığı Kadıköy Belediyesi önünde adalet talebiyle açıklama yaptı. Açıklamanın ardından sembolik olarak yürüyüş başlatanlara polis saldırdı. İşkenceyle gözaltına alınan 5 kişi Sahrayıcedit'te bulunan Kadıköy Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) öncülüğünde, "Beraber savunduk beraber inşa edeceğiz" kampanyası kapsamında 6 yıl önce Kobanê'ye yola çıkmak için yüzlerce kişi Kadıköy Belediyesi önünde buluşmuş, burada yapılan açıklamanın ardından otobüslerle yola çıkmıştı.

Katliamın 6. yılında aynı yerde bir araya gelen çok sayıda kişi açıklama yaptı. "Cumartesi Anneleri, Hrant Dink, Berkin Elvan, Rabia Naz, Suruç, 10 Ekim, Amed, Hendek, Antep, Soma, Roboskî, Gülistan Doku, Şenyasar, Deniz Poyraz... Herkes için adalet" yazılı pankartın açıldığı eylemde; adalet taleplerinin yer aldığı dövizler taşındı.

Eyleme, Suruç Aileleri'nden Şemsettin Ünlü, Yasemin Boyraz, Özgen Sadet, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, Birleşik Mücadele Güçleri, demokratik kitle örgütleri ve gençlik örgütleri katıldı.

'KATİLLERDEN HESABI GENÇLİK VE HALKLAR SORACAK'
Kampanyanın yürütücülerinden SGDF adına söz alan Yaren Tuncer, 33'lerin devlet-IŞİD işbirliğiyle katledildiğini hatırlattı. "Ancak biz yine buradayız" diyen Tuncer, şöyle devam etti: "Onların yola çıktığı yerden bu defa adalet için yola çıkıyoruz. O zaman da bu korkaklar, kurdukları barikatlarla engellemek istedi. Rojava kadın devrimi ile Gezi'nin çocuklarının köprü olmasını engellemek için bu katliamı gerçekleştirdiler. Onların düşleri bizim omuzlarımızda, düşleri bizimle geleceğe koşuyor. Suruç katliamından sonra her türlü operasyona, gözaltına, gözaltında kayıplara direndik, adalet demekten, sokak sokak mücadeleden geri durmadık. Bugün de sokaktayız. 33'lerin yola çıktığı yerden adalet için yola çıkıyoruz. Katillerden hesabı gençlik soracak, katillerden hesabı halklar soracak."

'DÜŞ YOLCULARI İÇİN MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'
Kardeşi Ezgi Sadet'i katliamda kaybeden Özgen Sadet de onların aileleri, yoldaşları olarak 33'lere adalet mücadelelerini sürdürme sözü verdiklerini söyledi. Aynı zamanda bu katliamın aydınlatılması için mücadele yürüttüklerini vurgulayan Sadet, "Çünkü biliyoruz ki Amed aydınlatılsaydı, Suruç olmayacaktı. Suruç aydınlatılsaydı 10 Ekim olmayacaktı. Sayısız katliam yaşanmayacaktı. Bu yüzden biliyoruz ki Suruç için adalet demek, herkes için adalet demek" dedi.

Sadet, düş yolcuları için mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

'ADALET MÜCADELESİ FAŞİZME KARŞI MÜCADELEDİR'
Suruç'ta yaralanan ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü de bu coğrafyanın katliamlar ve bunlara karşı adalet yürütenlerin coğrafyası olduğunu söyledi. Tümüklü, "Kuruluşunda Mustafa Suphilerin katline, Şenyaşarlardan Berkin Elvan'ın katledilmesine, Van'da 33 köylünün katledilmesinden 6-7 Eylül olaylarına, Sivas'tan Maraş'a Çorum'a bir katliamlara karşı mücadele edenler var" diye konuştu.

Gezi şehidi Berkin Elvan'ın katiline verilen 16 yıllık cezanın ödül olduğuna işaret eden Tümüklü, elindeki ve üstündeki "adalet" talepli döviz ve önlüğü göstererek şunları söyledi: "Bu sabah Soma için adalet mücadelesi yürüten, hakları için direnen Tahir başkanı ve Ali Faik yoldaşı kaybettik. Bugün bu ülkede adalet mücadelesi vermek faşizme karşı direnmek demektir. Bu ülkede adalet mücadelesi vermek, katliamların hesabını sormak için yan yana dizilmek, kol kola girmek demektir. Adalet mücadelesini her yerde büyüteceğiz; Suruç, Ankara, Roboskî, Amed, Sivas, Çorum için adalet mücadelesi vermek faşizme karşı mücadele etmek demektir. Omuz omuza yürüyeceğiz, faşizme karşı direneceğiz” dedi.

YÜRÜYÜŞ KOLUNA POLİS SALDIRDI
Açıklamanın ardından Kadıköy'de yürüyüş yaparak Ankara'ya doğru yola çıkmayı planlayanlara polis saldırdı.

Kadıköy Belediyesi önünden Beyaz Köşk'e yürümek için sembolik yürüyüş kolundakilerin etrafı polisler tarafından kalkanlarla sarıldı. Polis önlük ve dövizlerle yürüyüşe izin vermeyeceğini söyledi. Önlükler ve dövizlerle yürümekte kararlı olan yürüyüş kolundakiler polis barikatını yararak oturma eylemi başlattı, "Suruç için adalet, herkes için adalet" sloganını attı. Polis Volkan Uyar, Emrah Topaloğlu, Ümmühan Özdemir, Şükran Yaren Tuncer ve Mustafa Kazak'ı işkence yaparak gözaltına aldı. Gözaltına alınanların Sahrayıcedit'te bulunan Kadıköy Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi.