26 Nisan 2024 Cuma

'Suruç davasında bir arpa boyu yol katedilmedi'

Suruç katliamında yaralananlar ve katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri, 5 duruşmadır mahkemenin bir arpa boyu yol katetmediği belirtilirken, sorumluların hakettiği cezayı alana kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
Kobanê'ye gitmek için yola çıkan ve Suruç'ta IŞİD'in canlı bomba saldırısında katledilen 33 düş yolcusunun yaşamını yitirmesine ilişkin davanın 5. duruşması görüldü.
 
Hilvan ilçesindeki hapishane kampüsünde bulunan duruşma salonunda Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesince görüldü. Duruşma sonrası Suruç yaralalıları ve katliamda yakınları kaybedenlerin yakınları ETHA'ya konuştu.
 
Suruç yaralısı Çağla Seven, yine duruşma salonuna defalarca aranarak girdiklerini belirtirken, "Şüpheli biz mişiz gibi, tanık biz mişiz gibi davranılarak mahkeme salonuna alındık" dedi. Duruşmanın oldu bittiye getirilerek hızlıca görüldüğünü kaydeden Seven, "Elde ettiğimiz hiçbir şey yok. Aileler buradan her zaman daha buruk ayrılıyor. Adaletle ilgili hisleri daha fazla zedelenerek ayrılıyor. Devlete adalet sistemine güvenleri biraz daha yaralanarak ve umutsuz bir şekilde ayrılıyorlar buradan, beklentileri çok azalıyor" diye belirtti. Umutlarını diri tutmaya çalıştıklarını söyleyen Seven, "Adaletin peşinde kalmaya çalışıyoruz. Dava nedense tek bir sanık üzerine kilitlenmiş durumda. Bunu çok sıkıntılı buluyorum. En eli kanlı militanlardan en tepeye kadar sorumlu olan herkesin yargılanmasını istiyoruz. Ama daha en alt kademedeki insanı bile buraya getiremeyen bir mahkeme ile karşı karşıyayız. Bir sonraki duruşmada tekrar burada olacağız. En alttan en tepeye kadar bu katliama neden olanlardan hesap sormak için burada olacağız" diye konuştu.
 
Hatice Ezgi Sadet'in babası Ali Sadet ise "5. duruşmaya geldik. Duruşmaya yine aynı beklentimiz doğrutusunda gelişti. Çünkü onların istekleri aynıydı. Savcının mütaalası aynıydı. Hakimlerin verdiği karar aynı. Yine aynı hüsranla ayrılıyoruz" diye belirtti.
 
Mahkemenin bir arpa boyu yol ilerleyemediğini söyleyen Cemil Yıldız'ın eşi Sultan Yıldız, "5. mahkemeye geldik ama hiçbir değişiklik yok. Ama biz bu mahkemenin ve bu mücadelenin peşini bırakmayacağız" diye kaydetti.
 
Murat Yurtgül'ün annesi Şemsa Yurtgül ise "Bizler Suruç mahkemesine geldik. Kaç mahkemedir geliyoruz. 5 defadır geliyoruz. Boşu boşuna bu kadar insanı getirip götürüyorlar. Ailelerimiz  İstanbul'dan Ankara'dan gelip gidiyor. Boşu boşuna bizi yoruyorlar. Onlar diyor ki gidip gele pes edeceğiz. Ama asla pes etmeyeceğiz. Ruhum bedenimde olduğu müddetçe bu davayı bırakmayacağım" dedi.
 
Veysel Özdemir'in ikiz kardeşi Hevidar Özdemir da davada ilerleme olmamasına tepki gösterdi. "Her seferinde acımızı tazeleyip yeniden yüreğimize gömüyoruz" diyen Özdemir, şöyle konuştu: "Bu mahkemeden adalet çıkmayacağını biliyorum. Adaleti Suruç gazilerini tutuklayan mahkemelerin veremeyeceğini biliyorum. Mahkemeye gelirken en ince ayrıntısına kadar bizleri arayanlar o gün o katliamcıyı arasalardı bugün bu davanın peşinde koşuyor olmayacaktık. Buraya gelirken annemin benden tek bir isteği vardı; 'Oğlumun ve diğer tüm şehitlerin mezarlarından ellerini çeksinler yeter artık. Onlar şehitler bu böyle bilinsin.' Bir kez daha hatırlatıyorum ki biz asla yılmayacağız. Katil değil, katillerin peşini bırakmayacağız! Adalet arayışımız her zaman devam edecektir."