27 Mayıs 2024 Pazartesi

Suruç davası: 14 duruşmada bir arpa boyu yol katedilemedi

Suruç'ta 33 kişinin canlı bomba saldırısıyla katledilmesine ilişkin açılan davanın 14'üncü duruşması ertelendi. İtiraz sonrasında duruşmaya katılabilen Av. İzol, bir katliam davasında 14 celse boyunca bir arpa boyu yol katedilmemesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

IŞİD tarafından 20 Temmuz 2015'te Urfa'nın Suruç kentinde gerçekleştilen saldırıyla ilgili Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 14. duruşması ertelendi. 

Mahkeme duruşma öncesinde pandemi nedeniyle müşteki avukatlarının duruşmaya katılmasına gerek olmadığı yönünde karar almıştı. Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında duruşmanın avukatsız görülmesine karar veren mahkeme, müşteki ailelerin avukatı Serdıl İzol'un katılma talebini reddetti. Av. İzol, bunun üzerine Adalet Bakanlığı'nın müşteki avukatlara yönelik bir engelleme kararının olmadığını belirterek, duruşmaya alınmamasının tutanak altına alınmasını talep etti. Mahkeme bunun üzerine İzol'un duruşmaya katılmasına izin verdi.

Organize gerçekleştirilen saldırının tek sanığı Yakup Şahin SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Şahin, sorulara yanıt vermedi. 

TALEPLERE RET
Av. İzol, mahkemenin önceki duruşmalarda suç duyurusunda bulunduğu, olay anında IŞİD bayrağı ile yakalanan cami imamı Abdullah Ömer Aslan'ın tutuklanmasını ve açılacak dosyanın birleştirilmesini talep etti.

Talepleri reddeden mahkeme, bir sonraki duruşmayı 18 Ağustos'a erteledi.

İZOL: 14 DURUŞMADIR BİR ARPA BOYU YOL KATEDİLMEDİ
Davayı takip eden Avukat Serdil İzol ETHA'ya konuştu. İzol, sanık Yakup Şahin'in yine susma hakkını kullandığını kaydetti. Bir katliam davasında 14 celse boyunca bir arpa boyu yol katedilmemesinin kabul edilemez olduğunu belirten İzol, "Müşteki avukatlarının da katılmasını istemediler ama ısrarcı olduk. 'Engelleyemezsiniz' dedik ve katıldık. Şahin bir beyanda ve talepte bulunmadı. İmam Abdullah Ömer Arslan hakkında ise suç duyurusunda bulunmuştuk, bu zamana kadar bir işlem yapılmadı. Savcılıktan bugünkü celsede de bir yazı gelmedi" dedi. 

Suruç davasının uzun süreli bir dosya olduğunu dile getiren İzol, Abdullah Ömer Arslan'ın tanık değil sanık olması gerektiğini vurguladı. Katliamın diğer failleri Deniz Çelebi ve İlhami Bali'nin kaçık, canlı bomba Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün de öldüğünü hatırlatan İzol, "Bu yüzden de bir işlem yapılamıyor. İlk günden beri özellike tek tutuklu sanık Yakup Şahin'in Urfa'ya getirilmesini talep ediyoruz ama kabul edilmiyor. Kovuşturma da yürütlümüyor. Delillerin üzerine gidilmiyor. Müştekilerin diretmesiyle Arslan tanık olarak dinlendi. Taleplerimiz sürekli reddediliyor" diye konuştu.