19 Mayıs 2024 Pazar

'Suruç Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çevik derhal serbest bırakılsın'

Suruç Belediyesi Eşbaşkanı ve 10 Ekim yaralısı Hatice Çevik'in derhal serbest bırakılmasını isteyen 10 Ekim-Der ve Suruç Aileleri İnsiyatifi, adaletsizliklere alışmayacaklarını ve mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Suruç Aileleri İnisiyatifi ve 10 Ekim-Der, Suruç Belediyesi Eşbaşkanı ve Ankara katliamı yaralısı Hatice Çevik'in gözaltına alındıktan sonra yerine kayyum atanmasına ilişkin İHD İstanbul Şube binasında basın toplantısı düzenledi.

"Suruç Belediye Eşbaşkanı ve 10 Ekim ailesi Hatice Çevik serbest bırakılsın" şiarıyla düzenlenen toplantıya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri katıldı.

Suruç katliamında eşi Cemil Yıldız'ı kaybeden Sultan Yıldız, Suruç aileleri adına yaptığı konuşmada, "Yaşananları esefle iziyorum, belediye başkanlarını görevden aldılar. Özellikle Hatice başkan bizim için çok önemliydi. Bu yapılanı bize ve Ankara ailelerine, Suruç ve Ankara şehitlerine hakaret olarak görüyoruz" dedi. HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü'ye yönelik saldırıya da tepki gösteren Yıldız, "Biz asla adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. Kayyum, demokrasi ayıbıdır" iifadesini kullandı.

'IŞİD'E YARDIM EDENLER HALKIN İRADESİNE İPOTEK KOYMUŞ DURUMDA'
Hatice Çevik'in 10 Ekim katliamında kızını ve akrabasını kaybettiğini ayrıca kendisinin ve eşinin de yaralandığını hatırlatan, barış şehidi Dicle Deli'nin babası Faik Deli, 10 Ekim-Der adına şu konuşmayı yaptı: "Hatice başkan derneğimizin kurucularından. Kendisine yapılan muameleyi haksız ve hukuksuz buluyoruz. Derhal serbest bırakılmalı ve görevine iade edilmeli. IŞİD'e yardım edenler, sandıkta alamadıklarını görevden uzaklaştırarak halkın iradesine ipotek koymuş oluyorlar."

GÜLÜM: KAYYUMLAR TÜM TOPLUMA DAYATILIYOR
Kayyum saldırısını sadece belediyelere yönelik değerlendirmemek gerektiğinin atını çizen HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, kayyum rejimiyle yönetilen bir ülke haline gelindiğini vurguladı. "Kayyumlar tüm topluma atanıyor" diyen Gülüm, özellikle kadın kazanımı olan eşbaşkanlık sistemine yönelikbir saldırı olduğunu ifade etti. Gülüm, "Eşbaşkanlık sistemi sadece bir kadının belediye başkanı olması demek değil. Halkla bütünleşik, hiyerarşik olmayan halkla üretilen bir siyaset tarzı" diye konuştu. Gülüm iktidarın, "İktidar kim seçimle gelirse gelsin farketmez ben yöneteceğim" dediğini dile getirdi.

YOLERİ: HUKUKSUZLUKLARA KARŞI ORTAK SES ÇIKARMALIYIZ
İHD İstanbul Başkanı Gülseren Yoleri de temel problemin hukuk dışılık olduğunun altını çizdi. Hükümetin bütün politikalarının hukuk dışı sürdürdüğü bir dönemden geçildiğini kaydeden Yoleri, dayanışmanın ve mücadelenin önemine dikkat çekerek şöyle devam etti: "Pek çok hakkın gasp edildiği bir tablo çıkıyor karşımıza. Geri adım atılmayacağı konusunda açıklamaları destekliyoruz. Buradaki tepkinin çok daha büyümesi lazım. Sadece bize dokunanlar değil bu ülkede demokrasinin ve hukukun işlerliğini sağlamak istiyorsak, hukuksuzluklara karşı ortak sesler çıkarmalıyız."

'SURUÇ BELEDİYESİ EŞBAŞKANI HATİCE ÇEVİK YALNIZ DEĞİLDİR'
Basın metnini Suruç gazisi Çağla Seven okudu. Seven, "Seçilmiş eşbaşkanlarının koltuklarını hukuksuzca gasp eden, seçimle kazanamadığı koltukları kayyum zorbalığı ile ele geçirmeye çalışan anlayışın iktidarı Türkiye halklarına, demokrasimize, birlikte yaşam, barış ve güven ortamının inşasına onulmaz zararlar vermeye devam etmektedir. 'Adalet herkes için adalet' diyor, yapılan apaçık adaletsizliklere ve zulme alışmayı reddediyoruz. Suruç'un seçilmiş Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik'in biran önce serbest bırakılmasını ve görevine iade edilmesini talep ediyoruz. Suruç Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çevik yalnız değildir" dedi.