4 Mayıs 2024 Cumartesi

Suruç anmasında işkenceyle gözaltına alınanların duruşması görüldü 

İzmir'de Suruç'ta katledilen 33'leri anmak istedikleri için polis işkencesiyle gözaltına alınan on kişinin duruşması Karşıyaka Adliyesi' nde görüldü. Mahkeme, işkence yapan polislerin önümüzdeki duruşma "tanık" olarak dinlenmesine karar vererek duruşmayı 19 Nisan'a erteledi. 

Suruç katliamının 6. yılında İzmir'de Karşıyaka'da düzenlenmek istenen anmaya yönelik polis saldırısında işkenceyle gözaltına alınanlar bugün Karşıyaka Adliyesi 10 Asliye Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıktı.

'KATLİAMLARA BİREBİR TANIK OLDUM' 
Duruşmada ifade veren Güngör Didar Gül, IŞİD'in Ankara, Mersin ve Suruç'ta canlı bomba saldırılarına birebir bir tanık olduğunu belirtti. Gül, 8 tane polisin işkence ile kendisini gözaltına aldığını ve ters kelepçeli olduğu için direnemeyeceğini aktardı.

'SİYAHİ GERORGE FLOYD' A UYGULANAN İŞKENCE BANADA UYGULANDI'
Seyithan Korkmaz ise kolluk kuvvetinin eylem günü herhangi bir dağılma yönünde uyarı yapılmadığınaşaret etti. Korkmaz, Amerikan polisinin siyahi George Floyd'a uyguladığı ve ölümüne sebep olduğu işkencenin aynısını Türkiye’de Suruç eyleminde kendisine  uygulandığına dikkat çekti. 

'İŞKENCE GÖZALTI ARACINDA DEVAM ETTİ' 
Ertürk Yılmaz, polislerin yürüyüş yapmak isteyenlerin  anayasal haklarını engellediğini belirtti. Yılmaz, kendisine polisler tarafından kendisinin ters kelepçe ile yere yatırıldığını ifade etti. Yılmaz, dışarıda yapılan işkencenin gözaltı aracında da devam ettiğini aktardı. 

'TÜRKİYE’DE OLMAYAN ADALETİ DİLE GETİRMEK İÇİN TOPLANDIK' 
İsmail Coşkun ise kardeşinin Suruç katliamında yaralandığını hatırlattı. Coşkun, katledilen 33 arkadaşlarını anmak için ve Türkiye’de olmayan adaleti dile getirmek için toplandıklarını aktardı. 

Özgün Avcı, Murat Aksoy, Hejar Al ve Ali Çaldırcı ise anayasal hakklarını kullandıklarını beraat verilmesini istediler. 

Dava avukatlarından Ayşe Kaymak, Kamil Ağaoğlu ve Beste Salman, kolluk kuvvetlerince eylem esnasında hukuka aykırı şekilde elde edilen video ve kamera kayıtlarının delil niteliği taşımadığını vurguladı. Kayıtların iddianameden çıkarılması istendi. 

İşkence yapan polislerin önümüzdeki duruşma "tanık" olarak dinlenmesine karar veren mahkeme duruşmayı, 19 Nisan 2022'e erteledi.