4 Mayıs 2024 Cumartesi

Sürmi İnce davasında cezasızlık süreci işletilmek isteniyor

Yüksekova'da Sürmi İnce'nin öldürülmesinden sorumlu Uzman Çavuş Ali Dalgıran hakkında açılan davada cezasızlık politikası süreci işletiliyor. Mahkeme heyeti, sanığı tutuksuz yargılarken, avukatların olay yeri incelemesi talebini de reddetti.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Büyükçiftlik beldesinde, 18 Temmuz 2016'da ot biçen çocuklarına yemek götüren Sürmi İnce'nin öldürülmesine ilişkin Uzman Çavuş Ali Dalgıran hakkında açılan davanın 6. duruşması Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. "Taksirle öldürme" suçlamasıyla açılan dava tutuksuz yargılanan Uzman Çavuş Dalgıran ve avukatı duruşmaya katılmadı.

Duruşmaya katılan İnce'nin avukat oğlu Bünyamin İnce'nin yanı sıra Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları, olay yeri keşfi yapılması, askerlerin yeniden ifadelerinin alınması, görüntü ve ses kayıtlarının dosyaya eklenmesi talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, avukatların taleplerini, "Dosya kapsamında bir yarar sağlamayacağı" bahanesiyle reddetti. Yine avukatların olay günü görevli olan karakol komutanı hakkındaki suç duyurularının reddine de karar verildi.

Savunmaların ardından mütalaasını sunun savcı, sanık Ali Dalgıran'ın "taksirle öldürme" suçundan cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, karar vereceği bir sonraki duruşma için 2 Temmuz tarihini belirledi.