18 Nisan 2024 Perşembe

Sur'da yasak kalktı ama ziyaret engellendi

DTK ve DBP eşbaşkanları ile HDP'li milletvekilleri, Sur ilçesinde 5 yıl sonra yasağın kaldırıldığı mahallelere yapmak istediği ziyaret engellendi. Heyet Dört Ayaklı Minare'de açıklama yaparak engellemeye tepki gösterdi. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Sur ilçesinin 2 Aralık 2015'ten bu yana yasaklı olan 6 mahallesine yapmak istediği ziyaret, polis tarafından engellendi. Heyet, Dört Ayaklı Minare önünde açıklama yaptı.

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP milletvekilleri Dersim Dağ, Semra Güzel, Feleknas Uca, İmam Taşçıer, Remziye Tosun, Ayşe Acar Başaran, Gülistan Kılıç Koçyiğit ve partililerin aralarında bulunduğu grup, HDP Sur ilçe binasında bir araya geldi.

Sur ilçesinin 2 Aralık 2015'ten bu yana yasaklı olan 6 mahallesine gitmek isteyen grup, polis tarafından engellendi. Tartışmalar ardından siyasetçiler, Melik Ahmet Caddesi'ndeki esnafları ziyaret etti. Ziyaret esnasında esnaf tarafından sıcak karşılanan siyasetçiler, Dört Ayaklı Minare'ye geçti. Burada fiziki mesafe dikkate alınarak açıklama yapıldı.

YASAKÇI ZİHNİYET
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, yasaklı mahallere girişlerinin engellemesine tepki gösterdi. Aydeniz, 4 buçuk yıldır Sur'un 6 mahallesinde devam eden yasağın kaldırıldığı haberini aldıkları için gözlem yapmak istediklerini belirterek, "Sur ilçe binamıza geldiğimizde aslında bu 4 buçuk yıldır yasağın fiili olarak halen devam ettiğini, fiili olarak keyfi müdahalelerle karşımıza çıktıklarını tekrardan gördük. Evet, 4 buçuk yıldır devam eden sokağa çıkma yasağının yaratmış olduğu tahribatları yerinden gözlemleyerek, bunu bir rapora dönüştürüp kamuoyuna duyurmak istedik. Ama bugün karşılaştığımız manzara yasakçı zihniyetin, bu tekçi ve faşist zihniyetin, Sur'da yapmak istediğinin ne olduğunu ve sakladıkları şeyin arkasında neler yattığını görmüş olduk. Sur'un 6 mahallesinde dünyanın hiçbir yerinde olmayan dört buçuk yıllık bir yasaktan bahsediyoruz. Ve yine dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş bir faşizmle karşı karşıyayız" diye belirtti.

KRİZ FIRSAT ÇEVİRİLDİ
AKP'nin koronavirüs sürecini fırsata çevirdiğini dile getiren Aydeniz, 6 mahalledeki yasağın gerçekleri gizleme uğraşından kaynaklı devam ettiğini söyledi. Aydeniz, "Burada olanların dünya kamuoyu tarafından bilinmesi istenmiyor. Biz parti olarak şimdiye kadar yürütülen bütün bu yönelimlere hiçbir zaman sessiz kalmadık, bundan sonra da sessiz kalmayacağız. 5 yıldır bu faşist ittifak dünyada benzeri olmayan bir düşmanlık yapıyor. Sur, dünyada eşi benzeri olmayan tarih ve toplumun iç içe yaşadığı nadide yerlerdendir. Ve burada tarihin yok edilmesi, kimliksizleştirilmesi, insansızlaştırılması buradan göç ettirilen 40 bin insanın barınma hakkının elinden alınması, yine bu faşist ittifakın yaratmış olduğunu zihniyetin sonucu olduğunu bir kez daha söyleyelim" diye konuştu.

'HALKIMIZIN YANINDA OLACAĞIZ'
Sur'un tarihini ve toplumsal bütünlüğünü yok edilemeyeceğinin altını çizen Aydeniz, saldırıların Kürt düşmanlığının sonucu olduğunu ifade etti. Aydeniz, "Bugün beraber Sur'u gezebilirdik ama maalesef faşizmi kuramsallaştıran bu tekçi zihniyet, bugün orada gezmemize izin vermedi. Ancak şunu bilsinler, biz orada neler yaşandı çok iyi biliyoruz. Bugün iktidarını yürütmeyenlerin, devletin bütün güç mekanizmalarını kullanarak ayakta kalmaya ısrar ettiklerini görüyoruz. Ama biz 31 Mart'ta ve 23 Haziran'da bu faşizmin yıkılabileceğini Kürt halkı olarak bütün Türkiye halklarına gösterdik. Dolayısıyla bu faşizme karşı birlikte mücadele etmek, bu faşizme karşı Sur'dan göç ettirilen halkımızın yanında olacağımızı, hukuki destek sağlayacağımızı, bir kez daha söylemek istiyoruz" diye konuştu.