20 Mayıs 2024 Pazartesi

Sur davasında avukatın 'müvekkilim esir düştü' sözüne suç duyurusu

Sur davasında avukatın "Müvekkilimin esir düşmesine ilişkin belgeleri dosyaya sunduk" sözlerine mahkeme başkanı suç duyurusunda bulundu.
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar nedeniyle aylarca ilçede mahsur kaldıktan sonra 2016 yılında ilçeden çıkınca tutuklanan ve "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" ve "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 23'ü tutuklu 44 kişinin yargılamasına devam edildi. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 7,5 yıldan ağırlaştırılmış müebbete kadar hapis cezası istenen tutuklu ve tutuksuz bazı sanıklar ile avukatları katıldı. Sanık yakınları üzerleri arandıktan sonra duruşma salonuna alındı. Başka cezaevlerinde tutuklu olan sanıklar SEGBİS'te yaşanan yoğunluk nedeniyle duruşmaya katılamadı. Jandarma tutuklu sanıklar etrafından etten duvar örerek, yanlarındaki tutuksuz sanıklarla konuşmalarını engelledi.
 
MAHKEME BAŞKANI'NIN EFRİN TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ
 
Mütalaasını açıklayan savcı, bazı sanıklar hakkında "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" ve "Kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs" iddiasıyla ek iddianame hazırlanması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Savcı, tutuklu bütün sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.
 
Kürtçe savunma yapan Yunus Özak'ın, “Önder Apo üzerindeki baskı ve tecridi lanetliyorum. Mayıs şehitleri Haki Karer ve Deniz Gezmiş'in anıları önünde saygıyla eğiliyorum. Efrin'deki faşist saldırıyı kınıyorum" demesi üzerine mahkeme başkanı, savunmayı yarıda kesti. Diğer sanıklar mütalaaya karşı tek tek söz alarak mütalaayı kabul etmediklerini ve 2 yılı aşkın süredir tutuklu olduklarını belirterek tahliyelerini istedi.
 
Sanık savunmaları ardından avukatlar savunma yaptı. Tutuklu sanık İhsan Biter'in avukatı Abdulhadin Yasul, davada hukuka aykırı şekilde teşhisler nedeniyle müvekkilinin uzun süredir tutuklu olduğunu belirterek, "Müvekkilimin esir düşmesine ilişkin belgeleri dosyaya sunduk. Bunlar dışında dosyaya yansıyan aleyhte delil söz konusu değildir. Tutuklu kaldığı süre gözetilerek tahliyesine karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.
 
Avukat savunmaları devam ettiği sırada salonda bekleyen polisin, cep telefonuyla duruşma salonunda fotoğraf çekmesi üzerine gerginlik çıktı.
 
MAHKEME BAŞKANI: ADAMIN CANINI SIKIYORSUNUZ
 
Tutuklu sanık Helin Yapıcı'nın avukatı Cemile Turhallı Balsak, iddianamenin özensiz hazırlandığını söyleyince, mahkeme başkanı “Bu eleştirileri yaptığınız da bu davayı izleyenler bizi suçlu görüyor. Beni ilgilendirmiyor. Savcılığa söyleyin" diye cevapladı. Balsak, “Sizi ilgilendirmeyen bu iddianameler ile yargılama yapıyorsunuz" hatırlatması yaptı.
 
Avukat Lezgin Ahmet Baybaşin ise müvekkillerinin işkence sonucunda yaratılan deliller üzerinden yargılandığını, mevcut yargılama ile adalete olan inancın zayıfladığını söylemesini üzerine mahkeme başkanı araya girerek, “Beni sinirlendirmeyin. Adamın canını sıkıyorsunuz. Dosyayın en başından beri her şeyini inceledim. Tahliye olanları tahliye ettim" diye çıkıştı.
 
Avukatların talebine rağmen bu sözler tutanağa geçirilmezken mahkeme başkanı salondan bir süre ayrıldıktan sonra tekrar duruşma salonuna geldi. Diyarbakır Barosu Genel Sekreteri Avukat Mahsun Batı, mahkeme başkanının "Canımı sıkıyorsunuz" sözlerine tepki göstererek bunca yıllık meslek yaşantısında adliyede böyle sözlerle karşılaşmadığını belirtti. Buna tepki gösteren mahkeme başkanı, “Ben de bunca yıllık meslek yaşantımda bir avukatın terör örgütü üyeliğinden yakalanan bir kişiye 'esir düştü' dendiğini görmedim" dedi.
 
'ESİR DÜŞTÜ' DİYEN AVUKATA SUÇ DUYURUSU
 
Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu Baran Aslan, Ahmet Karatay, Sinem Ateş, Burhan Balta, İhsan Biter, Helin Yapıcı, İhsan Karatay, Mehmet Şirin Kaya, Ümit Özkan, Mehmet Yakoğlu, Yunus Özak, Mesut Akgül, Sedat Nurioğlu, Yusuf Boz, Ömer Atalay, Dılşad Şengül, Mehmet Çoreşoğlu, Rihan Kavak Özbek, Mahsun Saruhan, Ekrem Karatay, Mehmet Şirin Arat, Metin Karadoğan ve Mehmet Salih Ateş'in tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Tutuklu sanık İhsan Biter'in avukatı Abdulhadin Yasul'un duruşmada sarf etmiş olduğu "Müvekkilim esir düşmesine ilişkin belgeleri dosyaya sunduk" sözleri nedeniyle hakkında Diyarbakır Cumhuriyet  Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
 
Sanık ve avukatlarının talebini reddeden mahkeme davayı eksiklerin tamamlanması için 25 Eylül'e erteledi.