3 Mayıs 2024 Cuma

Sultangazili kadınlar: Krizin bedelini ödemeyeceğiz

İstanbul Sultangazi'de kadınlar zamları protesto etti, krizin bedelini yaratanların ödemesi gerektiğini söyledi. Kadınlar birleşik mücadeleyle kazanabileceklerini vurguladı.

Sultangazili kadınlar Eski Karakol önünde bir araya gelerek artan zamları protesto etti. Gazi Cemevine yürümek isteyen kadınlar polis engeli nedeniyle burada açıklama yaptı.

Halkın da destek verdiği eylemde, "Zamlar geri alınsın" sloganlarını atan kadınlar, tencere, tava, alkış ve ıslıklarla ses çıkardı.

Sultangazili kadınlar adına açıklama yapan Çayan Sarıkaş, zamlar nedeniyle tencerelerin kaynamadığını söyledi, "Neredeyse tencerede fatura kaynatmaya geldiğimiz günlerdeyiz" dedi.

Ekonomik krizle birleşen pandemi koşullarının emekçiler üzerindeki yıkıcı etkisine değinen Sarıkaş, kadınlar ve çocukların yoksulluğu daha derinden hissettiklerini söyledi. "Yoksulluğun en şiddetli yaşandığı bu dönemde olmayan olanaklarla evin ihtiyaçlarını giderme 'görevi' kadınların üzerine artı bir yük olarak binmiş durumda" dedi.

'TEK ÇÖZÜM BİR ARAYA GELMEK'
Artan kadına yönelik şiddete de değinen Sarıkaş, "Kadınlar hakları ve hayatları arasına sıkıştırılmak isteniyor. Kadınların kazanılmış haklarının tek adam yönetiminin ihtiyaçlarına göre gasp edildiği bir dönemdeyiz. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması, nafaka hakkı dahil pek çok hakkın yok edilmesinin hedeflenmesi, çocuk evlilikleri teşvik ve meşrulaştırma politikaları kadınların içinde bulunduğu cendereyi daha da sıkıştırıyor. Karartılan geleceğimizi aydınlatmak için birleşmek, ortak taleplerimiz için her alanda her yerde bir araya gelmek tek çözüm yolu" diye konuştu.

'ZAMLAR GERİ ALINSIN'
Salgın döneminde kadına yönelik şiddet ve ev emeği sömürüsünün arttığına işaret eden Sarıkaş, görülmeyen ev emeğinin kadınların sırtında bir yük olmaktan çıkarılması için somut adımlar atılması çağrısında bulundu. Sarıkaş, "Semtlerde ve işyerlerinde ücretsiz, nitelikli ve yaygın çocuk bakım yuvaları, kreşler açılması, yaşlılar için ücretsiz bakımevlerinin yaygınlaştırılması, ekonomik krizin yükünü azaltmak için seçim vs. beklemek değil zamların geri alınması acil taleplerimiz arasında. Çünkü gün geçtikçe bekleyecek durumumuz kalmıyor, pazardan artık üç çeşit alamıyoruz, yiyecek/ pişirecek sebzeyi kilo ile değil alabiliyorsak tane ile ancak alıp tek öğünlük yemeği ancak pişirebiliyoruz. Bunların üstüne gelen doğalgaz ve elektrik faturası da cabası. Dedikleri gibi atletle dolaşmıyoruz ancak kat kat battaniye ile de kışı geçirmek istemiyoruz. Bu faturaların ağırlığını da biz halk, işçi, emekçiler, kadınlar olarak çekiyoruz ve bu durum bizler için yaşanabilir/ sürdürülebilir değil. Tam da bu yüzden yine iyice duyulsun zamların geri alınmasını söylüyoruz" ifadelerini kullandı.

'BİRLEŞİK MÜCADELEYLE DEĞİŞTİREBİLİRİZ'
Mücadele etmekten başka yol olmadığını kaydeden Sarıkaş, "Bu mücadele halkın örgütlü ve birleşik gücüyle yürütülmesi gereken bir mücadele. Eşitlik, özgürlük, şiddetsiz bir yaşam mücadelesiyle kadınlar da bu mücadelenin en önemli özneleri. Kadınlar bugüne kadar elde ettikleri en ufak bir kazanımın bile mücadeleyle olduğunu hayatın pratiği ile deneyimlediler. Karşılaştığımız güncel sorunlara karşı mücadele kararlılığını ve gücümüzü bu düzeni değiştirmekten yana kullanmanın zamanı geldi" çağrısında bulundu.