18 Mayıs 2024 Cumartesi

Şule'nin davasında avukat tecavüzü böyle savundu: Kızlık zarı zaten yırtık

Şule Çet'in öldürmek suçundan yargılanan iki erkek sanık, duruşmaya takım elbiseli geldi. Sanıklardan biri, duruşmaşa gelenler için "Buraya gelenler gösteriş yapıyor" dedi. Sanık avukatının Şule Çet'i suçlayan ifadesi dikkat çekti. Avukat, "Şule, bakire değil, kızlık zarında eski yırtıklar var" diyerek tecavüz suçunu savundu.
Ankara'da tecavüz edildikten sonra bir binanın 20. katından atılan Şule Çet davası bugün görüldü. Onlarca kişi duruşmayı izlemek üzere Ankara adliyesine geldi. Davaya 257 avukat müdahil oldu. 
 
Sanıkları ise Paşa Büyükayaer ve Levent Ekmen savundu.
 
Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesi planlanan duruşma yoğun katılımdan kaynaklı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne alındı.
 
Sanıklar Çağatay Aksu ile Berk Akand salona, "güvenlik" önlemleri altında getirildi. Cezalarında indirim yapılan tüm kadın katili erkekler gibi Aksu ve Akand'ın da takım elbise giymesi dikkat çekti. 
 
İki sanık “cinayet”, “tecavüz” ve “hürriyeti tahdit” suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış ömür boyu ve 39 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanıyor.
 
Duruşmayı izlemek için HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Gamze Taşcıer, Candan Yüceer, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen’in yanı sıra çok sayıda avukat, kadın örgütleri ve sendika temsilcisi de Ankara Adliyesi bir araya geldi. 
 
Aile Bakanlığı, Ankara Barosu, kadın örgütleri, CHP ve HDP milletvekilleri davaya katılma talebinde bulundu.
 
"BURAYA GELENLER GÖSTERİŞ YAPIYOR"
 
Mahkeme ise Şule Çet'in ailesi ile Adalet Bakanlığı dışında davaya katılma taleplerini reddetti.
 
Salondan gelen tepkiler üzerine mahkeme, TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu adına Filiz Kerestecioğlu ile Kadın Dayanışma Vakfı ve baro kadın komisyonlarının müdahil olma beyanlarını aldı.
 
Sanık Çağatay Aksu, "Şule'ye dokunmadık" iddiasında bulunurken, duruşmayı izleyenler için "Buraya gelenler gösteriş yapıyor" demesi dikkat çekti. 
 
SANIK: CİNAYET DEMEYELİM BAŞKANIM
 
Bütün suçlamaları reddeden Aksu, hakimin "Cinayet olayı ne zaman oldu?" sorusu karşısında, "Cinayet de demeyelim başkanım" dedi. Hakim bunun üzerine "düşme olayı" ifadesini kullandı.
 
Şule Çet'in pencerede sarkık vaziyette gördüğünü iddia eden sanık Aksu'nun "Ben Şule’yi tutmaya çalıştım. O sırada onu tutmaya çalışırken parmağımın tendomları koptu" yalanı kısa  sürede ortaya çıktı.
 
Mahkeme heyeti, "Parmağın sağlam, pencerede de parmak izin yok" dedi. 
 
"Şule Çet'e cinsel şiddet uygulandığı" yönündeki raporun hatırlatılması üzerine Sanık Aksu'nun, "Ne diyorsunuz, öyle bir şey asla olmadı. Hani nerde hangi rapor? Ben de istedim cezaevinde o raporu inceledim. Öyle bir şey göremedim" demesi dikkat çekti. 
 
Aksu'nun ardından diğer sanık Berk Akand savunma yaptı.
 
Şule Çet'i daha önceden tanımadığını, olay günü tanıştıklarını söyleyen Akand, şu iddialarda bulundu: "Bu şekilde eğlenmeye başladık. Şule İle Çağatay yakınlaştı. Ben yan odaya gittim. Yüksek müzik sesi vardı, bardağın kırıldığını duydum görmedim, sadece duyduklarımı anlatıyorum. Müzik sesi durdu, Çağatay yanıma geldi. 'Kalk kalk hadi, Şule gitti' dedi. Çağatay’a 'Şule nereye gitti?' dedim. 'Ben gidiyorum deyip camdan atlayıp gitti' dedi. 'Saçmalama lan' dedim 'Baksana parmağıma ne hale geldi' dedi, baktım parmağı şişmişti. Çağatay çok sakindi, sonra 'Gel gidelim' dedi. Ben hiçbir şey hatırlamıyordum şok geçirmiştim."
 
Sanıkların ifadelerinin ardından tanıklar dinlendi.
 
Mahkeme heyeti, katledilen Şule Çet ile ilgili soruları ile dikkat çekti. Şule Çet'in ev arkadaşı Lila'ya "Erkek arkadaşı eve gelip gidiyor muydu?" diye soran hakim, Çet'in babasına da "Kızın öğrenci olduğu halde neden çalışmak istedi?" diye sordu.
 
Şule Çet'in avukatları, sanıklar için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini talep etti. ATK raporlarını sunan avukatlar, tecavüze ilişkin kanıtları da sundu. Avukatlar, "sanıkların cinsel şiddet suçundan tutuklu olduklarını, insan öldürme" suçundan da tutuklanmalarını ve tutukluluk hallerinin devam etmesini istedi.
 
Sanık avukatı Levent Ekmen'in ise Şule Çet'i suçlayan savunması dikkat çekti. 
 
SANIK AVUKATI TECAVÜZÜ SAVUNDU
 
Avukat, sanıkları kurtarmak için "Şule, bakire değil, kızlık zarında eski yırtıklar var" şeklinde konuştu.
 
Tecavüzü kanıtlayan deliller için ise "Anal bölgedeki bulgular yeterli değil, bunlar kabızlıkla bile olabilir" şeklinde savunma yaptı. 
 
JİTEM davalarında da sanıkları savunan Levent Ekmen, duruşmaya olan ilgiden ve davanın sosyal medyada gündem olmasından da rahatsız oldu. 
 
Duruşma sonunda mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi. 
 
Şule Çet'in ölümüne ilişkin ayrıntılı rapor alınmasını kararlaştıran mahkeme duruşmayı 15 Mayıs tarihine erteledi.