7 Mayıs 2024 Salı

Stonehenge'nin yakınında dev bir anıt keşfedildi

Stonehenge'nin yakınında Taş Devri'nden kalma dev bir anıt keşfedildi. Antik yerleşimin çevresinde iki kilometreden daha geniş bir daire oluşturan oyukların, kutsal alanın ya da taş yapıtla ilgili bir bölgenin sınırı olarak hizmet ettiği düşünülüyor.

İngiltere'deki Stonehenge'in yakınında Taş Devri'nden kalma dev bir anıt keşfedildi.

Arkeologlar, neolitik çağa ait dairesel bir anıt ortaya çıkardı. Wiltshire'da ayakta duran ikonik taşlara sadece üç kilometre mesafedeki tarih öncesi bölgede, Durrington Duvarları taşlarının etrafında daire şeklinde 20'den fazla büyük oyuk bulundu.

10 metreden geniş ve 5 metreden derin olan oyukların, Durrington Duvarları yerleşimi sırasında inşa edildiği tahmin ediliyor. Antik yerleşimin çevresinde iki kilometreden daha geniş bir daire oluşturan oyukların, kutsal alanın ya da taş yapıtla ilgili bir bölgenin sınırı olarak hizmet ettiği düşünülüyor.

Araştırmayı yapan St Andrews Üniversitesi Yer ve Çevre Bilimleri Fakültesi'nden Dr. Richard Bates, keşfe ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Hayal edebileceğimizden çok daha karmaşık bir toplumu işaret eden geçmişe dair kalıntılar bulduk. Bence bu insanlar doğal olaylarla o kadar uyumluydu ki bugün yaşadığımız modern dünyada bunu zar zor kavrayabiliyoruz."

STONEHENGE 
Stonehenge, Neolitik taş devri ile Bronz çağı arasında en az 5 kademede oluşan bir anıttır. Bu yapı, astronomi, astroloji, geometri, meteoroloji ve paganizmle ilişkilendirilmektedir.