12 Mayıs 2024 Pazar

Staj sömürüsünde 'tarihi rekor' kırıldı

Meslek liselerinde öğrenciler staj sömürüsüne maruz kalmaya, ücretleri yatmamasına rağmen çalıştırılmaya devam ediyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise geçtiğimiz günlerde meslek liselerinden sermayeye sağlanan gelirin 1 milyarı aştığını söyledi. Özer, "tarihi rekor" nitelemesi yaparak, 2022'de hedeflerinin 1,5 milyar gelire ulaşmak olduğunu ifade etti.

Pek çok meslek lisesinde öğrenciler staj adı altında emek sömürüsüne uğrarken, devletin vaat ettiği ücret ise hiçbir şekilde yatırılmıyor. Meslek lisesi öğrencileri sosyal medyada uğradıkları sömürüye dikkat çekerek, aylardır ücretlerinin yatırılmadığını ancak çalıştırılmaya devam ettiklerini dile getirdi.

Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, meslek liselerinde döner sermaye kapsamındaki üretim gelirinin 2021 yılında yüzde 131 artarak 1 milyar 162 milyon liraya ulaştığını açıkladı. Özer, sömürünün ulaştığı boyutu bir başarı olarak nitelendirdi, "tarihi rekor" ifadelerini kullandı. Meslek eğitiminde sermaye için üretimi arttırmaya çok önem verdiğini söyleyen Özer, esas amacın öğrencilerin "istihdam edilebilirliklerini" arttırmak olduğunu öne sürdü. Özer, tüm il milli eğitim ve okul müdürlerini tebrik ederek, 2022 yılı hedefinin ise 1,5 milyar gelire ulaşmak olduğunu ifade etti.