19 Mayıs 2024 Pazar

Soylu'ya göre KADES kadına yönelik şiddeti engelliyor

KADES uygulamasına ilişkin CHP Milletvekili Gürer'in soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Soylu; uzaklaştırma kararına rağmen şiddete uğrayan ve katledilen çok sayıda kadını görmezden gelerek KADES'e ve 155'e ulaşılması halinde en yakında bulunan ekiplerin olay yerine sevk edildiğini öne sürdü. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2018 yılında hayata geçirilen ve şiddete uğrayan kadınların kolayca ihbarda bulunabilmesini sağlayan KADES uygulamasıyla ilgili istatistiki verilerin açıklanması için İçişleri Bakanlığına soru önergesi verdi.

Gürer önergesinde, aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarının mağduru kadınların konum bilgisini açarak 112, 155, 156 Acil Çağrı Merkezine ulaşmalarını sağlayan ve sonrasında olay yerine en yakın ekip ve devriyelerin sevk edildiği bir uygulama olan KADES'in bugüne kadar kaç kişi tarafından kullanıldığının açıklanmasını istedi. Gürer, bu uygulamasıyla emniyet görevlilerinin sevk edildiği olay sayısını da sordu.

Gürer'in önergesine yanıt veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınmasını sağlamak amacıyla; 81 İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği koordinesinde Polis Merkezi Amirliklerinde, 24 saat esasına göre görevlendirilen personel tarafından hizmetler yürütüldüğünü öne sürdü. 

Soylu, uzaklaştırma kararına rağmen şiddete uğrayan ve katledilen çok sayıda kadını görmezden gelerek KADES ve 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezine ulaşılması halinde olay yerine en yakın ekibin sevk edildiğini iddia etti.