25 Nisan 2024 Perşembe

Soylu ile Sezgin Baran Korkmaz ilişkisine bir delil daha

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz'ın özel jetine binerken çekilen fotoğrafı ortaya çıktı. Bakanlık fotoğrafı doğruladı, uçağın kiralandığını iddia etti. Sezgin Baran Korkmaz hakkında 'kara para akladığı' için yurtdışına çıkış yasağı ve mal varlığına el koyma kararları alınmıştı. Ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Hasan Yılmaz'ın kararıyla tüm tedbir kararları kaldırıldı. Korkmaz, Soylu ile görüştüğü 5 Aralık tarihinden bir gün sonra da elini kolunu sallayarak yurtdışına çıkmıştı.

ABD'nin talebiyle 'kara para aklama' suçlamasıyla Avusturya'da tutuklanan ve Sedat Peker'in iddialarıyla birçok ilişkisi ortaya dökülen SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz'ın AKP iktidarı ve onun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile ilişkileri bir kez daha ortaya çıktı. Soylu'nun 2007 yılında Sezgin Baran Korkmaz'a ait uçağa binerken çekilen görüntüleri ortaya çıktı.

Soylu'nun 2017'deki seçim döneminde Korkmaz'a ait uçağı kullandığı daha önce ortaya çıkmıştı.

BAŞKA UÇAK YOKMUŞ 
İçişleri Bakanlığı fotoğrafın ortaya çıkmasının ardından yaptığı açıklamada, başka uçak kalmadığını Sezgin Baran Korkmaz'a ait uçağı kiraladıklarını iddia etti. Bakanlığın açıklamasında, kiralamanın Söğüt Havacılık A.Ş.'den yapıldığı, elinde 'uçak kalmaması' nedeniyle şirketin Korkmaz'a ait olan Borajet'ten kiralama yaptığını iddia etti. Açıklamada, kiralamaya ilişkin Süleyman Soylu'nun sahibi olduğu Engin Sigorta'ya kesilen ve kiralama bedelinin 165 bin 808 TL (44 bin dolar) olarak göründüğü fatura paylaşılmıştı.

ERDOĞAN İLE FOTOĞRAFLARINA ERİŞİM ENGELİ
Sedat Peker yayınladığı videolarda Sezgin Baran Korkmaz ile Süleyman Soylu arasındaki ilişkiye dikkat çekmiş, "Ben yurtdışına gitmeden önce odanda misafir ettin. Sezgin Baran Korkmaz'ı, Soylu, yurtdışına kaçırdı" demişti.

Sezgin Baran Korkmaz ile yakın ilişkide bulunan sadece Süleyman Soylu değil. Tayyip Erdoğan ile da fotoğrafları bulunuyor. Bu fotoğraflara erişim engellemesi konuların gözden ırak tutulmaya çalışılsa da Sezgin Baran Korkmaz'ın devlet korumasına alındığı, yürüttüğü 'kara para aklama' faaliyetlerine izin verildiği verilerle ortaya çıktı.

Sedat Peker, 9. videosunda Sezgin Baran Korkmaz'ın oteline ve 45 milyon dolarına İçişleri Bakanlığı tarafından el konulduğunu anlatmış, Süleyman Soylu'nun 5 Aralık günü İçişleri Bakanlığı binasında yaptığı görüşmede Korkmaz'a "Senin hakkında tahkikat yapıldı, yurt dışına çık. Yukarının haberi var, bu parayı da sil, sorun çıkacak" dediğini söylemişti. Görüşmeden bir gün sonra yurt dışına çıkan Korkmaz'ı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun gönderdiğini belirtmişti.

SBK HAKKINDAKİ KARARLARI KALDIRAN SAVCI BAKAN YARDIMCISI OLDU
Sezgin Baran Korkmaz'a ait SBK Holding'ten 132 milyon dolar "kara para aklandığı" Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından tespit edilmiş fakat daha sonra olaya AKP iktidarı ve bakanları el koymuştu. Hakkında yurtdışı yasağı konulan ve mal varlıklarına el konulan Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili karar, kısa bir süre sonra İstanbul 3'üncü Sulh Ceza Hakimi Yasin Karaca'nın kararıyla kaldırılmıştı. Karar aynı gün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından Türkiye Bankalar Birliği Başkanlığı'na gönderildi, Korkmaz ve diğer 13 şüpheli hakkındaki şirket ve kişisel banka hesaplarındaki blokaj ve tedbirler "ivedi kaldırılması" talimatıyla kaldırıldı. Bu kararın altında 16 Ekim'de Adalet Bakan Yardımcısı olduğu duyurulan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz'ın imzası vardı.

YURTDIŞINA ÇIKIŞ İÇİN BÜTÜN OLANAKLAR YARATILDI
Bu karardan 10 gün sonra, 17 Kasım 2020'de, Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki yurtdışına çıkış yasağı da 7'inci Sulh Ceza Hâkimi Ramazan Çiçek tarafından kaldırıldı. Hakkında oldukça yüksek cezalar istenen Sezgin Baran Korkmaz'ın ifadesi dahi alınmadı, yurtdışına kaçmasının bütün olanakları yaratıldı.

SARAY MEDYASI YALANA SARILDI
Bu dönemde saray medyasında çıkan maniple haberlerde Sezgin Baran Korkmaz'ın kendisine ait lüks yatla deniz yoluyla yurtdışına kaçtığı iddia edilirken, kısa bir süre sonra, resmi yollarla havaalanından THY'nin tarifeli seferiyle yurtdışına gittiği ortaya çıkmıştı.

AVUSTURYA'DA TUTUKLANDI
Sezgin Baran Korkmaz, yurtdışına çıktıktan sonra ABD'nin talebi üzerine Avusturya'da yakalanarak tutuklandı. Korkmaz aleyhine açılan dava dosyasına giren üç ayrı suç isnadından 225 yıla kadar hapis cezası isteniyor. ABD ve Türkiye'nin iade talebinde bulunduğu Sezgin Baran Korkmaz 5 Ağustos günü Avusturya'da mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme Korkmaz'ın Türkiye'ye iadesine karar verdi.