7 Mayıs 2024 Salı

Sosyalistlerin açlık grevi eylemi Adana'ya taşındı

İHD Adana Şubesinde basın toplantısı düzenleyen ESP Adana İl Örgütü, açlık grevi eylemini İstanbul'dan devraldı. Amaçlarının tutsaklara yönelik saldırıları kamuoyunun gündemine taşımak olduğunu kaydeden sosyalistler, kamuoyunu devrimci tutsakları sahiplenmeye ve birlikte mücadeleye çağırdı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin (ESP) tutsaklara yönelik artan saldırılar ve tecridin son bulması, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla başlatılan açlık grevi eylemini ESP Adana İl Örgütü devraldı.

İHD Adana Şubesi'nde basın toplantısı düzenlendi. Açlık grevi eylemcilerinden Tuncay Özen, faşizmin ilk olarak her zaman devrimci tutsaklara saldırdığını söyledi. Tutsaklara yönelik baskının infaz yakma, çıplak arama işkencesi, işkencenin yanı sıra, kötü yemekler, yetersiz beslenmeye kadar gittiğini kaydeden  Özen, hasta tutsakların ölüme terk edildiğini kaydetti.

Özen, "Bütün bu hak gasplarına karşı diğer demokratik kitle örgütleriyle buluşmak için onları da bu konunun birer öznesi haline getirmek için açlık grevine başladık. Bütün demokratik kitle örgütlerini, Alevileri, Kürtleri, kadınları, gençleri, LGBTİ+'ları, tutsaklarla dayanışmaya çağırıyoruz" dedi.

PKK lideri Abdullah Öcalan şahsında hapishanelerde ve ülkede mutlak tecridin gün geçtikçe arttığına dikkat çeken AATUHAY-DER Eşbaşkanı Nimet Sezgin, devletin kendi hukukuna bile uymadığını belirterek, dayanışma ve ortak mücadele çağrısında bulundu.

Basın metnini okuyan açlık grevi eylemcilerinden Emrah Topaloğlu, şu ifadeleri kullandı: "Hasta tutsakların serbest bırakılması; yayın yasağı-sınırlaması ve görüşçü engeli gibi tüm hak gasplarının kaldırılması; yeni infaz uygulamasının iptali; infaz yakma ve sürgün sevklerin durdurulması; İmralı hapishanesinde Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit terörünün son bulması, avukatları ve ailesiyle görüşmesinin sağlanması için bir araya gelelim, birleşik mücadeleyi yükseltelim! Mahallelerde, işçi havzalarında, kampüslerde, kent merkezlerinde, ATK önlerinde eylemlerimizi yaygınlaştıralım. Yürüyüşlerle, basın açıklamalarıyla, açlık grevleriyle, duvar yazılarıyla, pankartla tutsakların sesini büyütelim. Mektup arkadaşlığımızla, tutsaklara görüşçü olma görevini omuzlamakla, hapishane önlerinde yaşanan hak gasplarına alacağımız tutum, tutsakları sahiplenme tavrıyla duvarları aşalım, tutsaklar ve yakınlarıyla dayanışmamızı geliştirelim."

ABİ MIZRAK BAKIRKÖY HAPİSHANESİNDEKİ BASKILARI ANLATTI
Basın açıklamasına Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesindeki devrimci tutsak Birgül Mızrak'ın abisi de katılarak, Mızrak'ın yaşadığı hak gasplarını anlattı.

Mızrak'ın abisi, Bakırköy Hapishanesinde kadın tutsaklara yönelik baskıların arttığına dikkat çekerek, yapılan koğuş baskınında kitap, ders notları, besteler, fotoğraflara el konulduğunu hatırlattı.

İnternet üzerinden telefon uygulamasının başlatıldığını, adli tutuklulara 60 dakika görüntülü görüşme hakkı tanınırken, siyasi tutsaklara görüntülü görüşme hakkı tanınmadığını ve telefon görüşmesinin 10 dakika ile sınırlandırıldığını söyledi.

Tutsakların hasta olmalarına rağmen günlerce bekletildiğini ve hastaneye götürülmediğini söyleyen Birgül Mızrak'ın abisi, birkaç gün önce yaptığı telefon görüşmesinde, kardeşine tek kişilik ring araçla mahkemeye götürülmek istendiğini bunu kabul etmediği için duruşmasına katılamadığı bilgisini verdi.