19 Mayıs 2024 Pazar

Sosyalistlere verilen 'alkollü mekana giriş yasağı'na avukatlarından itiraz

Eskiheşir'de SGDF MYK üyesi Çelebi ve SGDF üyesi Konuk hakkında başta "alkollü mekanlara girmemek" olmak üzere verilen adli kontrol yasağına avukatları itiraz etti. 

Eskişehir'de Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) MYK üyesi Sinem Çelebi ve SGDF üyesi Deniz Konuk hakkında verilen "yurt dışına çıkmamak, haftada bir gün imza atmak alkollü içki servis ve satışının yapıldığı mekanlara girmemek" adli kontrol kararının kaldırılması için avukatları Şahap Arpacı, Mert Yedek ve Özgür Erhun itirazda bulundu. 

14 Mart gecesi "örgüt üyesi" oldukları iddiasıyla "kaçırılırcasına" gözaltına alınan Çelebi ve Konuk, 52 saat boyunca gözaltında tutulmuştu. Sosyalistlerin gözaltı gerekçesi ise Eskişehir'de yürüttükleri demokratik kitle faaliyetleri, Suruç şehitlerinden Polen Ünlü anısına Polen Gençlik Kültür Evi'ni açmak, iki yıldır bulunmayan Gülistan Doku için adalet istemek, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne çağırmak gösterilmiş; Çelebi'nin evinden yüze yakın kitaba el konularak "örgüt üyeliği" ile ilişkilendirilmek istenmişti. 

Sosyalist gençler "yurt dışına çıkmamak, haftada bir gün imza atmak alkollü içki servis ve satışının yapıldığı mekanlara girmemek" adli kontrol kararıyla serbest bırakılmıştı. 

Avukatları Arpacı, Yedek ve Erhun karara itirazda bulundu. Müvekkillerinin atılı suçu gerçekleştirdiklerine dair dosyada somut bir delil bulunmadığının altını çizen avukatlar, gerçekleştirilen eylemlerin de vasfı itibariyle suç olarak değerlendirilemeyeceğinin altını çizdi. 

Adli kontrol kararlarının usule aykırı olduğunu maddelerle açıklayan avukatlar, "Açıklamaya çalıştığımız nedenler ile temel hak ve hürriyetlerin ulusal ve uluslararası mevzuatla güvenceye alınmış özünün korunması gerekliliği kovuşturma aşamasına geçilene kadar yurt dışına çıkış yasağı, imza yükümlülüğü ve alkolü içki servis ve satışının yapıldığı bar, gece kulübü, eğlence mekanı, restorant gibi yerlere giriş yasağı şeklindeki adli kontrol kararlarının yeniden değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu tedbirler müvekkilleri cezalandırmayı amaçlamaktadır. Oysa ceza yargılamasında koruma tedbirlerinin amacı sağlıklı bir ceza yargılaması ortamının sağlanmasıdır, şüpheliyi cezalandırmak değildir. Müvekkiller masumiyet karinesinden yararlanmaktadırlar. Kanun koyucunun güvenlik tedbirleri için saptadığı ve mahkemelerce dikkate alınması gereken ölçülülük ilkesi 3 ayrı adli kontrol kararında uygulanmamıştır. Ölçülülük ilkesinin uygulanması koruma tedbirinin henüz suçluluğu tespit edilmemiş şüpheli hakkında ceza haline gelmesini engelleyecektir. Bu nedenlerle temel hakları ve özgürlükleri baskı altına alınan, soruşturma konusuyla ilgisi olmayan ve hukuka aykırı şekilde gerekçesiz tesis edilen adli kontrol kararlarının kaldırılması gerekmektedir" dedi. 

Avukat Şahap Arpacı, Mert Yedek ve Özgür Erhun; SGDF MYK üyesi Sinem Çelebi ve SGDF üyesi Deniz Konuk hakkındaki adli kontrol tedbirinin itirazen kaldırılmasını istedi.