8 Mayıs 2024 Çarşamba

Sosyalistlerden Akar Tekstil işçilerine dayanışma ziyareti

Patronun salgının gittikçe yayıldığı Akar Tekstil'de çalışmaya zorladığı işçileri ziyaret eden sosyalistler, işten atmaların yasaklanmasını, ücretli izin hakkının tanınmasını istedi ve yaşam için grev çağrısında bulundu.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İzmir İl Örgütü ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), koronavirüs (Covid-19) salgınının 3 günde dörde katlandığı ve patron Hüseyin Akar'ın işçilere "ya çalışın ya da defolun" diyerek salgının fırsata çevirildiği Akar Tekstil işçilerine dayanışmak için fabrika önünde açıklama yaptı.

İzmir Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) bulunan Akar Tekstil'de Cuma günü bir işçi koronavirüs nedeniyle yoğun bakıma kaldırılırken Pazartesi günü vaka sayısı 20'ye yükseldi. Güvenlik önlemlerinin alınmadığı fabrikada işçiler tedirginlik yaşarken patron Akar, çalışmak istemeyen işçileri haklarını vermeden işten çıkarmanın yollarını arıyor.

'İŞÇİ SINIFI YAŞAM GREVİNE KATILSIN, ÜRETİMİ DURDURSUN'
İşçilere dayanışma ziyaretinde bulunan sosyalistler fabrika önünde açıklama yaptı. ESP'li Ali Haydar Keleş, fabrikada üretimin hala durmadığına dikat çekti. "Patronların kar hırsı için işçiler ölüme gönderiliyor, aileleri ölüme gönderiliyor, tüm toplumun sağlığı tehlikeye atılıyor" diyen Keleş, "İşten atmalar yasaklansın, tüm işçiler ücretli izne gönderilsin ve işçi sınıfı bu hakkı kazanmak için yaşam grevine katılsın. Üretimi durdursun" çağrısı yaptı.

SGDF üyesi Ali Deniz Esen de her gün sosyal medyada yapılan "Evde kal" çağrılarına dikkat çekti ve "Fakat bir işçinin dediği gibi, evde kalmak için öncelikle evde kalmanın koşullarının oluşması gerekiyor. Bunun için işçiler çalışacaklar, karınlarını doyuracaklar ama koronavirüse yakalanacaklar. Ya da evde kalacaklar ama açlıkla, yoksullakla yüzleşecekler" dedi.

'İŞÇİ SINIFININ MÜCADELESİYLE, ÜCRETLİ İZİN HAKKI KAZANILACAK'
Tedbir almanın yolunun "Evde kal" çağrısının karışlığı olan ücretli izin hakının işçilere vermek olduğunun altını çizen Esen, "Ücretli izin dışında da başka çare yoktur. Bugün fabrikaların açık kalmasını tek nedeni, bir avuç sermayenin kar hırsıdır" diye konuştu. Ve işçi sınıfının mücadelesiyle ücretli izin hakkının kazanılacağını vurguladı.