18 Mayıs 2024 Cumartesi

Sosyalist kadınların serbest bırakılması için adliye önünden seslendiler

İstanbul Sözleşmesi'ni savundukları için eylem yapan ve işkenceyle gözaltına alınan kadınların savcılık ifadesi sürüyor. Sosyalist kadınların serbest bırakılması için İzmir Adliyesi önünde yapılan eylemde; "Gözaltına da alsanız, barikat da kursanız İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" denildi. 

İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu, İstanbul Sözleşmesi, İstanbul Sözleşmesi'ni savundukları için gözaltına alınan kadınların derhal serbest bırakılması için Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi önünde açıklama yaptı. 

İzmir Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ve Özgür Genç Kadın (ÖGK) dün Konak'ta bulunan Cumhurbaşkanlığı İletişim Bürosu önünde İstanbul Sözleşmesi, yaşamları ve kazanılmış hakları için sokakları terk etmeyeceklerini haykırmış ve tüm kadınlara da mücadele etme çağrısı yapmıştı. Eylem sonrası polis tarafından yolu kesilen sosyalist kadınlar işkenceyle gözaltına alınmıştı. 

Bir gece gözaltında tutulan kadınlar savcılık ifadeleri için bugün İzmir Adliyesi'ne getirildi. Sosyalist kadınların serbest bırakılması için yapılan eylemde, "İstanbul Sözleşmesi'ni savunmak suç değildir" yazılı pankart açıldı. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve HDP İzmir İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür ile çok sayıda kadın katıldı. 

KEMALBAY: ASIL SUÇ SÖZLEŞMENİN FESHEDİLMESİ
Söz alan Kemalbay, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir gece yarısı aldığı kararla, kadınları "benim Anayasam" dediği İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin suç görülmediğini ancak yaşamları ve hakları için mücadele eden kadınların "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" demesinin suç sayıldığını kaydetti. Kemalbay, sosyalist kadınların derhal serbest bırakılmasını istedi. 

YÖYLER: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN VAZGEÇMİYORUZ
Basın metnini okuyan ÖGK Merkezi Koordinasyon Üyesi Nazlı Yöyler, mücadele eden kadınların maruz kaldığı işkenceye dikkat çekti. Yöyler, "Peki bize kelepçe vuran erkek egemenliği, kadın katillerini ararken nerede, polis nerede, yargı nerede? Sosyal medyada yaptığımız herhangi bir paylaşım için yüzlerce sayfa dosya hazırlayan yargı, her fırsatta işkenceci yüzünü gösteren polis 12 nisanda neredeydi?" diye sordu. 

Bu soruları Cumhurbaşkanlığı İletişim Bürosu önünde bir kez daha yönelttikleri için dört sosyalist kadının işkenceyle gözaltına alındığını hatırlatan Yöyler, "Gözaltına da alınsak, barikat da kursanız İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz! Gözaltılar serbest bırakılana dek buradayız. Başta da söylemiştik gözaltılar serbest bırakılana kadar buradayız, İstanbul Sözleşmesi'ni alana kadar her yerdeyiz" ifadelerini kullandı.