26 Nisan 2024 Cuma

Sosyalist kadınların gözaltına alınması Diyarbakır'da protesto edildi

ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve SKM'lilerin de aralarında bulunduğu 9 sosyalist kadının gözaltına alınması Diyarbakır'da protesto edildi. Eylemde "Komploları boşa çıkaracağız" denilerek kadınlara destek çağrısında bulunuldu.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Diyarbakır İl Örgütü, Eş Genel Başkanları Özlem Gümüştaş, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Sözcüsü Hatice Deniz Aktaş ve SKM Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin Balıkesir'in Altınoluk ilçesinde yapılan ev baskınında gözaltına alınmasını protesto etti.

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesine bağlı Ofis semtindeki Hazal Parkı'nda yapılan eyleme, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) il örgütleri, HDP Gençlik ve Genç Kadın Meclisi, DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası, Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) ile Komünist Kürdistan Partisi (KKP) katıldı.

"Kadın özgürlük mücadelemiz engellenemez", "Gözaltındaki kadınlar serbest bırakılsın", "ESP-SKM susmadı susmayacak" dövizlerinin taşındığı eylemde, "Jin jiyan azadi", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Kadın mücadelesi her yerde", "Gözaltılar serbest bırakılsın" sloganları atıldı.

'SOKAKTA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Eylemde konuşan HDP PM üyesi Yağmur Uci, "Erkek egemenliğinden hesap soran kadınlar gözaltına alınıyor. Kadınlar ses vermeye, mücadele etmeye, baskılara karşı sokakta olmaya devam edecek" dedi.

'MYK TOPLANTISI BİR EVDE YAPMAK SUÇ DEĞİLDİR'
Ardından söz alan ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran ise kadın özgürlük mücadelesinin her gün yeni bir saldırı ile karşılaştığına dikkat çekti. Eş Başkanları, SKM Sözcüleri ve MYK üyelerinin gözaltına alınmasına tepki gösteren Taşkıran, "Bu bir komplodur. Arkadaşlarımız o evde MYK toplantısı yapmak üzere bulunuyordu. MYK toplantısını bir evde yapmak suç değildir. Buradan komplo çıkarmaya çalışıyorlar. Devrimci demokratik güçler olarak bu komploları daha önce de yaşadık ve yaşıyoruz. Kadınlar faşist erkek egemen bloğa diz çökmedi. AKP-MHP'nin politik İslam politikalarına ve makul kadın olmaya karşı çıktı. Kadınlar mücadelenin en ön safında yer aldılar. Hiçbir şey kadınların tutkusunu, mücadelesini engelleyemedi. ESP ve SKM sizi şaşırtmayacak ve kimliğimize sahip çıkmaya, direnmeye devam edeceğiz. Komploları boşa çıkaracağız. Tüm kadınları destek olmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

'KADINLAR OLARAK BİRBİRİMİZİ SAHİPLENECEĞİ VE KORUYACAĞIZ'
DBP Diyarbakır Eşbaşkanı Sevval Gülmez de AKP ve MHP'nin kadına yönelmeyi bırakması gerektiğinin altını çizerek, "Toplumda İstanbul Sözleşmesi'ni tartışmaya açtıkları gibi çocuk tacizcilerini serbest bırakıyorlar. Kadınlar cins mücadelesi yürütüyor. Kadınları değil insanlığını yitirmişleri gözaltına alın. Tarih, direnen kadın ve toplumu yazacağı gibi sizi de yazacaktır. Tek bir kadın bile özgür kalmadığı müddetçe biz özgür olmayacağız. Kadınlar olarak birbirimizi sahipleneceğiz ve koruyacağız" ifadelerini kullandı.

Eylem, alkış ve zılgıt eşliğinde sona erdi.